Abramovič, Děripaska, Miller. Kdo jsou další ruští oligarchové, na které platí nové sankce a jak moc jsou pro ně bolestivé?

 Life & Style 
14. března 2022 13:35 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ruští oligarchové začínají mít problémy Depositphotos
Spojené státy, Anglie i Evropská unie uvalily nové sankce na další skupinu ruských oligarchů. A už je o nich slyšet. Abramovič ani nestihl schovat fotbalový klub FC Chelsea do nějakého svěřeneckého fondu a už ho prakticky nevlastní. Což je jistě velmi bolestivá ztráta.

Mezi sankcionovanými oligarchy jsou ale mnohem zajímavější jména, než je Abramovič, jehož jachta, ano ta, co je třetí největší na světě, zrovna prchá z Britských Panenských ostrovů. Tak co je to za podivné chlápky? O některých z nich informoval server BBC.

Oleg Děripaska

Když se Putin dostal k moci, Oleg Děripaska byl nesmírně bohatý. Měl asi 28 miliard dolarů, ale nyní se má za to, že má jen asi pouhé 3 miliardy dolarů. V 90. letech se doslova probil k jmění v boji o hliníkový průmysl. USA uvedly, že byl zapojen do praní špinavých peněz, úplatkářství, vydírání a také tvrdí, že si objednal vraždu obchodníka a měl vazby na ruskou organizovanou zločineckou skupinu. V Muellerově zprávě, která vyšetřovala ruské úsilí zasahovat do prezidentských voleb v USA v roce 2016, je popisován jako úzce spřízněný s Putinem.

Alexej Miller

Tak to je další velký Putinův kámoš. I on postavil svou kariéru na loajalitě k Putinovi od doby, kdy byl v 90. letech jeho náměstkem ve výboru pro zahraniční vztahy kanceláře starosty Petrohradu. Od roku 2001 řídí nesmírně mocnou státní plynárenskou společnost Gazprom, ale bylo to překvapivé jmenování a všeobecně se předpokládá, že jen plní příkazy svého starého šéfa. Nezdá se, že by měl snadno dohledatelný majetek mimo Rusko a neexistují žádné informace o jeho čistém jmění. 

A jak je to s tím Abramovičem? O jeho vlivu v Kremlu se hodně diskutuje. Někteří tvrdí, že je prezidentem Putinem pouze tolerován, jiní tvrdí, že tento vztah je mnohem bližší. Abramovič vydělal peníze v 90. letech a byl jedním z původních oligarchů během prezidentování Borise Jelcina. Jeho největším hitem byl nákup ropné společnosti Sibneft za sníženou cenu. Mezi jeho aktiva patří třetí nejdelší jachta na světě Eclipse, která v pátek křižovala u Britských Panenských ostrovů, a další megajachta Solaris kotvící v Barceloně. V posledních letech se začal stahovat z Velké Británie, jakoby tušil, co za pár let přijde.

Zdroj: BBC, GOV.UK

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít