Zemřel herec z majora Zemana Svatopluk Matyáš, který se sám dokázal vyléčit z alkoholismu

 Celebrity 
10. července 2020 17:34 / René Černý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Svatopluk Matyáš zemřel ve věku 90 let Česká televize
Smutná zpráva přišla z uměleckých kruhů. Ve věku 90 let zemřel herec a dabér Svatopluk Matyáš. Hvězda 70. a 80. let byla známá především z filmů a seriálů, včetně 30 případů majora Zemana. Před několika lety se herec pro Českou televizi svěřil se svou největší 13. komnatou, o níž také stejnojmenný pořad natočil.

Svatopluk Matyáš, který zemřel v noci na pátek v domově seniorů nejspíš na mozkovou příhodu, byl 20 let závislý na alkoholu. O tom právě 13. komnata byla.

Jeho příběh připomíná osud některých hollywoodských hvězd, které bojovaly s alkoholem. Také on zažil, co sláva dokáže. Herec, který měl na kontě přes 170 rolí, svého času jen těžko odolával obligátnímu připíjení a nalévání kdekoli, kam přijížděl natáčet. Na alkoholu se stal závislým.

"Doma jsem měl dceru a manželku, ale celé týdny jsem býval sám na cestách. Cítil jsem se sám také proto, že jsem vlastně nikdy nebyl členem žádné herecké rodiny, všude jsem jen takzvaně hostoval. Alkohol pomáhal vydržet kolotoč přestupů z natáčení do natáčení, vybíral si daň z popularity," svěřil se Matyáš ve své 13. komnatě.

Jenže pak se plíživě dostavily problémy. "Rada lékaře zněla začít u sebe, a proto jsem 11. 1. 1991 skončil s alkoholem navždy, doslova ze dne na den. Z vlastní vůle. Od té doby jsem se alkoholu nedotkl. Jsem hrdý na to, že jsem to zvládl bez léčeben a různých velkých sezení," vzpomínal charismatický herec, který sice poslední měsíce žil v domově seniorů, ale donedávna pobýval ve své vilce v Praze 6.

"Pracuji na zahradě, fyzická práce mi vždy pomáhala překonat všechny potíže. I to, když mi v roce 2008 po 50 letech, co jsme spolu byli, zemřela moje milovaná žena," dodal Matyáš.

S manželkou, bývalou tanečnicí, měl jedinou dceru, dnes jednašedesátiletou Alenu. Právě ta se nechala slyšet, že tatínek odešel v tichosti ve spánku. Na skvělého charismatického herce a bezva chlapa vzpomíná řada kolegů. A budou prý vzpomínat rádi. "Byl to pan herec a byl skvělý, senzační a měl neskutečné charisma," zavzpomínal režisér Tomáš Magnusek, který s ním točil seriál Stopy života. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít