Nezapomenutelný Jiří Hrzán: Jaký byl člověk? Milenky promluvily

 Celebrity 
06. prosince 2019 09:17 / redakce
  0
📷
9 fotografií v galerii
Jiří Hrzán byl celý život samá ženská Archiv
Jiří Hrzán, který by letos oslavil osmdesátku, zemřel po tragickém pádu z římsy domu před 39. lety. Před dvěma týdny mu v rodném Táboře odhalili bronzovou a velmi povedenou sochu. Jaký ale byl slavný herec člověk či milenec? Prozradili to jeho přátelé, ale i bývalé partnerky z řad slavných žen.

Jiří Hrzán se jako nejmladší ze čtyř dětí narodil 30. března 1939 v rodině zahradníka, který byl dokonce osobním zahradníkem prezidenta Edvarda Beneše a staral se mu o park u vily v Sezimově Ústí. Poté, co Jiří vychodil měšťanskou školu, šel na gymnázium. Právě na jeho dvoře, s výhledem na rybník Jordán, má svou podobiznu v životní velikosti. 

Od mala to byl komik, showman a podle jeho spolužáků a kamarádů nezkazil žádnou legraci. Taky miloval výšky a občas odněkud spadl. Vždycky bez úhony. "Jirka byl strašně hodný a slušný člověk. Velký bavič, ale taky člověk s velkým srdcem. Byl ale nespoutaný a miloval ženy. Měl jich hodně a ony milovaly jeho...," prozradil jeho životní kamarád, skladatel Zdeněk Barták.

Právě láska k ženám se Hrzánovi stala osudnou. Jednou se zřítil z římsy, z výšky 23 metrů, když lezl za Miluškou Voborníkovou. A to s pár šrámy přežil. Všichni to považovali za zázrak. Jenže po pár letech už štěstí neměl!

V pražské Ladově ulici lezl 24. září 1980 pozdě večer za svou tehdejší partnerkou, baletkou z divadla, po hromosvodu do čtvrtého patra. Tam se zřítil z římsy na dvůr. Po dvou dnech v nemocnici na následky rozsáhlých vnitřních zranění zemřel. Jeho blízcí jsou dodnes přesvědčeni, že nespadl náhodou.

"Údajně mu někdo tehdy to okno z bytu, do kterého se chtěl podívat, s kým tam jeho drahá opravdu je, přibouchl. Ta tam byla s jiným milencem. On je sledoval už snad z divadla, a když se nedozvonil u dveří, zvolil posilněný alkoholem cestu zvenčí," prozradila před časem jedna z jeho kolegyň.

Jak to tehdy doopravdy bylo, se už asi nikdo nedozví. Nicméně smrt mu prý předpověděla Helena Růžičková, kterou dokonce v komedii o rodině Homolkově nosil v náručí.

"Když jsme v Táboře točili komedii Blázni, vodníci a podvodníci, což byl Jirkův poslední film a on se nedožil jeho premiéry, bydleli jsme v tom kempu u Knížecího rybníka, kde jsme točili. Tam chtěli kolegové a lidi ze štábu po večerech a v pauzách, abych jim vyložila budocnost. Já to cizím lidem moc nedělala a vůbec jsem to nechtěla moc dělat, ale nějak mě ukecali. A Jirka obzvlášť..." říkala ještě za života nejtěžší česká herečka, která měla věštecké schopnosti po mamince.

Růžičková se pak podívala na ruku svého milovaného kolegy a kamaráda Hrzána a zamrazilo jí. "Řekla jsem mu v podstatě pravdu, aniž si to uvědomoval. Řekla jsem mu, ať si toho života užívá do sytosti a nic neošidí, že tu nikdo nejsme na věky... ," vzpomínala i po mnoha letech se zatajeným dechem Helena Růžičková, která v momentě, kdy měla v ruce Hrzánovu dlaň, díky svým schopnostem viděla, že mu příliš času nezbývá. "Bohužel jsem se zase nespletla - podobně jako u Ládi Menšíka. Prostě to vyšlo, bohužel," dodávala Růžičková.

Paradoxní bylo, že premiéry komedie se nedožil ani herec a režisér Tomáš Svoboda, který také náhle krátce po natáčení zemřel. 

Jiří Hrzán byl celý život samá ženská. Jak ale sám říkával, všechny rozhodně miloval a byly jeho inspirací. Jeho partnerkami byly třeba zpěvačky Martha Elefteriadu, Petra Černocká či Miluška Voborníková nebo herečka Hana Čížková.

"Jirka byl hrozně hodněj člověk. Pozornej, milej, galantní, ale takovej rozvernej a rozlítanej. Pořád někde pobíhal a samozřejmě lezl. Ze všeho si uměl udělat legraci. Byl svéráz, ale moc ráda na něj vzpomínám. A jako milenec? Jedinečnej, co vám budu povídat...," zavzpomínala po více jak čtyřiceti letech Petra Černocká, která nedávno oslavila 70. narozeniny.

Podobně hezky o něm mluví i další jeho životní partnerky. "Byl skvělej, hodnej, hezkej, talentovanej. Zkrátka byl to Jirka Hrzán. Když zemřel, byla to velká rána a já jsem se z toho dlouho nemohla vzpamatovat... V tu dobu jsme spolu v podstatě nějak byli a nebyli... On to s ženskýma měl trochu složitý. A hodně žárlil, přesto, že u jedné nikdy nezůstal," přiznala herečka Hana Čížková.

To, že je Jiří Hrzán pohřben ve svém rodném Táboře, donedávna ale nevěděla ani jedna z jeho slavných partnerek. "V Táboře, vážně? To jsem ani netušila. Je ho velká škoda. Jirka byl úžasnej chlap," pronesla i zpěvačka Martha Elefteriadu.

Jiří Hrzán, kromě toho, že má v rodném městě svou sochu, má  tu téměř nově i svou ulici, která je po něm pojmenována. Na ni pak navazuje ulice dalšího slavného muže - filmového architekta Karla Černého, který za Formanova Amadea získal Oscara. Zajímavé je, že s Hrzánem se velmi dobře znali. Pracovali spolu totiž na několika projektech a například i na filmu o rodině Homolkově. 

Hrzán byl dvakrát ženatý. S první ženou Věrou měl dceru Barboru, dnes známou herečku, s Olgou Terezu. Ta dnes nedaleko Tábora žije a chová zde koně. Kromě dcer měl mít ještě nemanželského syna. Jeho jméno si však prý vzal do hrobu. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve