Unikátní záběry - jak se točil Kameňák 2. Poslední film Heleny Růžičkové, kde viděla svou vlastní smrt?

 Celebrity 
29. září 2015 04:02 / redakce
  0
Loading...
📷
2 fotografie v galerii
Natáčení Kameňáku 2 bylo pro herečku Helenu Růžičkovou úplně posledním. Čtyři měsíce poté zenřela archiv filmu
Televize Nova včera opět reprízovala další z dílů trilogie Zdeňka Trošky Kameňák 2. Film vznikl před neuvěřitelnými 12 lety převážně v jihočeském Týně nad Vltavou a okolí. Byl to také úplně poslední film herečky Heleny Růžičkové. Čtyři měsíce nato zemřela na rakovinu. Co ona sama viděla při natáčení, když podle scénáře věštila z čočky kolegyni Jaroslavě Obermaierové?

Na videu se lze podívat, jak vypadalo natáčení filmu, kde hrál i Martin Maxa, Helena Vondráčková nebo Monika Absolonová.

Helena Růžičková točila scénu v zelenině v srpnu 2003 v době, kdy byla léčena chemoterapií mezi jednotlivými cykly. "Když Helenku přivezli na plac, bylo jí zle. Točili jsme obrazy na několikrát, ale v momentě, jak spustila kamera, byla velký profesionál. Na nic si nestěžovala, byla milá, vtipná a skvěle to zahrála. Tak nějak podvědomě jsme tušili, že je to její poslední film," vzpomíná na natáčení Kameňáku 2 Zdeněk Troška.

Paradoxní je, že při scéně, kdy rozhodí na pult zeleniny čočku, aby "bordelmamá", kterou hrála Jaroslava Obermaierová věštila budoucnost a nakonec aby jí řekla, že za pár minut zemře, viděla svůj vlastní osud. "Helena zezelenala, zbledla. Stopl se obraz. Udělalo se jí zle. Pak až jsme se později dozvěděli, že si vlastně sama vyvěštila blížící se smrt, což se pak bohužel také stalo," prozradila členka štábu.

Po natáčení odvezla sanita Růžičkovou zpět do nemocnice do Plzně. Premiéry se už nedožila. Zemřela 4. ledna 2004 a premiéra byla až v únoru.

"Byla to vlastně její osudová role. Když za minulého režimu nesměla několik let hrát, měla jít prodávat do zeleniny, aby jakože očistila své jméno a měla socialistický závazek. To samozřejmě odmítla. Nicméně tahle její role byla malá, ale hodně výrazná. Helena byla skvělá," zavzpomínal její blízký přítel, herec Václav Glazar, který si zahrál v prvním díle falešnou matku představenou a v dalších odhaleného mafiána Karla.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve