Herec, který dvakrát přežil svou smrt.

 Celebrity 
29. dubna 2015 03:35 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Němý anděl Otto Šimánek, kterému kariéru udělala hlavně postavička Pana Tau ČT
Skromný, plachý a s ohromným talentem, který se narodil před 90 lety,To byl Pan Tau, alias Otto Šimánek! Narodil se v Třešti, podle informací přímo na pultě lékárny, která dnes už nestojí. Místo jí je autobusové nádraží a dnes i dřevěná socha slavného herce.

Herec, který bydlel v nedalekých Stájištích a jehož chalupa, jenž prodal až v 80. letech, je stále na prodej, sklízel velký obdiv pro svůj nepopiratelný pohybový talent, ladné pohyby a pantomimické gagy. Když režisér Jindřich Polák hledal představitele do seriálu Pan Tau, nemohl najít nikoho lepšího.

Role vysokého, hubeného a němého chlapíka s nepostradatelnou buřinkou a bílým karafiátem v klopě byla Šimánkovi jakoby ušita přímo na tělo. Pan Tau se stal miláčkem tisíců dětských srdcí a samotnému herci pomohla role překonat velmi těžké životní období, kdy mu umírala jeho první žena Hermína.

Herec byl dlouhá léta členem Městských divadel pražských, pracoval pro rozhlas a uplatnil se i v dabingu. Velkých rolí se ale na jevišti nikdy nedočkal. Scházela mu ta správná dravost a schopnost prosadit se. A tak se stal mužem menších rolí, které pak zastínil až pan Tau.

Šimánek byl těžce nemocný a dvakrát utekl doslova hrobníkovi z lopaty. Jednou ho postihl oboustranný infarkt, když trávil léto na chalupě se svojí druhou ženou Ludmilou a později ho zase postihla mozková mrtvice. Přesto, že měl dvakrát smrt na jazyku, moc se nešetřil a oblíbenou cigaretku si nedokázal odpustit. Na televizní obrazovce dělal se svou buřinkou nejrůznější kouzla, ale v osobním životě si pomoci neuměl.

Na začátku devadesátých let lékaři diagnostikovali Šimánkovi rakovinu střev. Po sedmi dnech v kómatu, pouhých deset dní po svých šedesátých sedmých narozeninách, 8. května 1992 herec zemřel.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47