Babovřesky 3 vedou! Režisér Troška: Tak já Vám prásknu, co je úspěchem mých filmů!

 Celebrity 
28. ledna 2015 08:30 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Režisér Zdeněk Troška prozradil, co je za úspěchem jeho filmů, které kritika vždy strhá archiv filmu
Třetí díl košilaté taškařice z jihočeské vesnice Babovřesky 3 je v kinech v Čechách i na Slovensku teprve pár dní a naprosto kralují v návštěvnosti. Poslední příběh z dopisů vesnické drbny vidělo už přes 90 tisíc lidí. Co je za úspěchem komedií, které takzvaní kritici vždycky strhají. Režisér Zdeněk Troška se rozhodl promluvit!

„Tak já Vám prásknu, co je za úspěchem mých filmů. Často se mě na to novináři ptají a já znovu odpovídám – netočím filmy ani pro kritiky, z nichž většina ani neví, jak film vzniká, ale ani kvůli nějakým pseudocenám, jako jsou Čeští lvi a podobné sošky, na které se stejně jen na polici chytá prach. Filmy točím hlavně pro radost a pro diváky,“ prozradil VIP Story.cz nejúspěšnější režisér současnosti Zdeněk Troška.

Z kritik a kritiků si rodák z jihočeských Hoštic, kde natočil svou první trilogii Slunce, seno, a stal se z ní kasovní trhák, nic nedělá. Prý jen čas a divák ukáže co je a co není úspěšné.

„Kdybyste věděli, jak mě pomlouvali kritici, když jsem natočil Slunce, sena. V podstatě stejně, jako teď po Kameňácích nebo Babovřeskách. A kde jsou dneska řeči těch „kritiků“ a kde jsou mé filmy. Pro mě jediným měřítkem úspěchu je návštěvnost kina a spokojený divák. K čemu budu dělat filmy za které dostanu padesát cen, když v sále bude pět lidí. Nechci a nebudu točit „trháky“ pro kino osamělého diváka, na to jsou tu jiní. Já chci lidi bavit,“ říká Troška, který jak přiznává, inspiraci do svých filmů hledá ve svém okolí a v životě.

„Stačí se jen dívat se kolem sebe, poslouchat, všímat si. Dostávám stovky mailů, dopisů, sms zpráv, jak se jim komedie líbí, že jsem snad musel znát jejich babičku, tetičku, pana faráře, protože to je přesně o nich. Neříkám, že Babovřesky jsou umění, je to blbina pro zasmání, ale každej se v tom pozná a to je možná problém pro některé rádoby intelektuály, kteří se prostě už narodili s naštvaným ksichtem. Francouzi mají své Četníky ze Saint Tropez, Italové Šimona a Matouše a my prostě Slunce, sena, Kameňáky nebo Babovřesky,“ míní stále dobře naladěný režisér.

Nejvíce ho prý iritují názory, kdy je mu vytýkáno, že je "komerčním režisérem". "Takovou blbost může říct snad jen někdo s iq tykve. On snad někdo točí film, píše, knížku nebo vyrábí výrobky, na které nikdo nechodí, nikdo nečte nebo leží na skladě," ptá se filmař.

Když v loni filmová akademie na poslední chvíli před vyhlášením cen Český lev zrušila kategorii diváků pro nejoblíbenější film, musel se prý hlasitě zasmát. Pár týdnů před tím kolegům z produkce říkal, že než aby mu akademie dala cenu, raději kategorii zruší.

„Nikdo tomu nevěřil, říkali mi – to už by bylo do očí bijící, to by bylo blbý. No a stalo se. Prostě úspěch se v Česku nenosí. Jedna paní kritička, nechci ji jmenovat, nějaká paní Spáčilová, tak ta má vždycky snad napsaný kritiky už dopředu, ještě než začnu točit. A čím větší bláboly píše, tím víc lidí nám chodí na film. Tak doufám, že nám zachová přízeň,“ dodal vesele režisér, který letos v létě chystá natáčení nové komedie s pracovním názvem Mezi námi strašidly.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve