Skandály, návraty, rozchody a rozvody! To vše je dosud nepřekonaný švédský fenomén jménem ABBA.

 Celebrity 
11. dubna 2014 05:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
skupina ABBA - Benny, Anni-Frid, Agnetha, Björn  Foto: Facebook
Je to neuvěřitelné, ale již čtyřicet let posloucháme skupinu ABBA! V roce 1974 tento švédský čtyřlístek katapultoval na první místa hitparád hit Waterloo a odstartoval tak kariéru jedné z nejúspěšnějších kapel v historii.

Nebyl to ale úplně první hit, který skupina nazpívala. Tím byl v roce 1972 jejich vůbec první singl "People Need Love". Mezinárodní slávy se ABBA dočkala až po vítězství v soutěži Eurovize a na světový mega úspěch bylo zaděláno.

Členy skupiny tvořily dvě manželské dvojice. Agnetha Fältskog s Benny Anderssonem a Björn Ulvaeus s Annifrid Lyngstad, která jako jediná pocházela z Norska. Ani jedno manželství ovšem nemělo dlouhého trvání. V prosinci roku 1978, kdy se Frida a Benny brali, se paradoxně druhá dvojice, kterou tvořil pár Agnetha a Björn, rozváděla. A roku 1981 to začalo jít s kopce i s druhým párem, který šel vzápětí také od sebe.

V roce 1982, když skupina slavila 10 let svého trvání, došlo k jejímu rozpadu. Jako důvod členové udali naprosté vyčerpání energie. Pokusy o vzkříšení a návrat na podia byly marné a skupina se ve stejném složení již nikdy nesešla. I přesto se ve světě prodalo téměř 400 milionů desek a jejich hity posloužily k úspěšnému muzikálu Mamma Mia! i k jeho filmovému přepisu s Meryl Streepovou v hlavní roli.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod