Jak do léta zamávat s křečovými žilami? Tady je podrobný návod!

 Life & Style 
04. dubna 2014 11:44 / Jitka Jahodová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Primář pražské Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz vám poradí jak na věc Foto: Žilní klinika
Sluníčko, teplo, krátké sukýnky... Ale pokud trpíte křečovými žilami nebo k nim máte dědičné sklony, musíte se o své nohy postarat mnohem důkladněji a pečlivě zvolit vhodné cviky a sporty, abyste si místo očekávané úlevy a posílení svalstva spíš nepřitížila. Že to zabere moc času? Nesmysl! Podívejte se na následující denní plán, který zvládne každá žena.

ZHODNOŤTE VÁŽNOST PROBLÉMU
V prvé řadě navštivte odborníka, ten vám sdělí, v jaké fázi se váš problém nachází. Snažte se nic nezanedbat a začít co nejdříve. „Drobné křečové žilky nepředstavují jen kosmetický problém. Žena by si měla uvědomit, že se s největší pravděpodobností brzy rozrostou ve větší a mnohem nebezpečnější křečové žíly. Jejich odstranění bych ve většině případů neodkládal,” varuje MUDr. Ota Schütz, primář pražské Žilní kliniky. Křečové žíly jsou z více než 80% dědičné, a proto, pokud je má žena v rodině, by měla dbát na prevenci i přesto, že ji zatím netrápí.

ZAČNĚTE HNED RÁNO
Odhrňte peřinu, natáhněte nohy a kružte kotníky nejprve na jednu a pak na druhou stranu, propínejte a krčte prsty u nohou, v závěru ”jeďte na kole”, jak nás to učili na tělocviku. Poté pomalu vylezte z postele a dejte si ranní sprchu, při níž budete střídavě sprchovat nohy studenou a teplou vodou od chodidel směrem vzhůru. Vaše cévy se zpevní a prokrví.

NEŽ VYJDETE Z DOMU
Popřemýšlejte, co na sebe. Často se můžete dočíst, že boty na podpatku nejsou vhodné, jelikož snižují průtok krve v končetinách. „To je jeden z mnoha mýtů o křečových žilách. Podpatky nejsou příčinou. Na vině je bohužel pouze dědičnost. Většina postižených má i příčně plochou nohu. Zde bych doporučil speciální vložky do bot. V případě již vzniklých žil je také vhodné nosit speciální zdravotní elastické punčochy,” upozorňuje MUDr. Schütz. Rovněž se nedoporučují příliš úzké kalhoty a punčocháče, ponožky vás nesmí škrtit.

BĚŽNÝ PRACOVNÍ DEN
Nejlepší prevence je, když se budete často hýbat. Zkuste proto v práci víc chodit a pohybovat se. Nehledejte v tom nic složitého. Např. místo výtahu do třetího patra zvolte schody. Pokud vám to dělá problém, jděte pomalu a dělejte si přestávky. Jakmile si na to zvyknete, můžete si schody vyjít třeba třikrát. Stoupání do schodů totiž mobilizuje lýtkové svalstvo a podporuje tak zpětné proudění krve. „Dlouhé sezení, ale i stání, podporuje vznik křečových žil a zhoršuje jejich stav. Zkuste se jednou za hodinu projít po kanceláři nebo vsedě kružte a kývejte nohama, abyste alespoň trochu rozproudila krevní oběh,” doporučuje MUDr. Schütz.

CVIČENÍ A SPORTY
Jednou až dvakrát v týdnu si zacvičte. Pokud to čas nedovoluje, věnujte se sportu alespoň o víkendu. Nejjednodušším a nejméně náročným sportem je obyčejná chůze. Vezměte si pohodlné boty a vydejte se na procházku po okolí nebo třeba na nákup. Zrovna tak můžete vzít kolo a pro pečivo na snídani si do nejbližšího obchodu zajet. Nejúčinnějším sportem při těchto problémech však rozhodně není plavání. Nohy si procvičíte, aniž byste je zatěžovala vlastní vahou.

NEVHODNÉ SPORTY
„Snad jediný sport, který se při výskytu křečových žil vyloženě nedoporučuje, je jízda na koni. Nejvhodnější nejsou ani sporty s rychlými starty a doskoky jako tenis, badminton a squash, dále odbíjená a košíková. Tyto sporty však spíš zhoršují již vzniklý problém, proto nevidím důvod, proč je po odstranění křečových žil znovu neprovozovat,” ujasňuje zkušený doktor z Žilní kliniky v Praze. Křečovým žilám podle něj nesvědčí ani výrazné změny teplot, a proto doporučuje návštěvu sauny rovněž až po odstranění problému.

PŘED SPANÍM
Nohy opět osprchujte střídavě teplou a studenou, přičemž vždy končete studenou. Můžete si znovu lehce zacvičit a nohy protáhnout. Vezměte si deku, peřinu pro návštěvy nebo si kupte speciální polštář a nohy si v posteli podložte. I při spánku je totiž vhodné, aby nohy byly o 10cm výš než srdce.

POSLEDNÍ MOŽNOST
Jestliže již křečové žíly máte, je opravdu vhodné si je nechat odstranit, jelikož v tuto chvíli už vám žádná prevence nepomůže. „Pokud navíc trpíte bolestmi, je jedinou možností navštívit chirurga, který se křečovým žilám věnuje a od bolesti vám pomůže radikální cestou, tedy operačně. Nejlepší je na nic nečekat a jakmile se objeví první příznaky, řešte je.” Chirurgické řešení není problém. Zákrok není náročný, zbaví vás veškerých potíží a vy můžete již tentýž den domů.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008