Jan Čenský prozradil mnohé o mnohých, i to, jak to bude dál s Ordinací v růžové zahradě

 Face To Face 
17. prosince 2020 11:23 / René Černý
  0
📷
9 fotografií v galerii
Jana Čenského konec Ordinace v růžové zahradě mrzí Archiv J. Čenského
V příštím roce oslaví kulatiny. Už dávno není tím pohádkovým princem, jejichž role ho proslavily. Jak se mu daří a co bude dělat po konci nejslavnějšího televizního seriálu současnosti? Na to v pořadu Face To Face René Kekelymu odpovídal herec, dabér a také rétor Jan Čenský.

Jan Čenský byl prý jakýmsi „iniciátorem petice“, potažmo měl k jejímu sepsání údajně vybídnout proto, aby si diváci třeba mohli vynutit pokračování seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde hraje roli doktora Suchého. Herec sám to uvedl na pravou míru.

„Je to trochu jinak, než jak se někde psalo. Ale máte pravdu, že je mi to líto, protože jsem tam zažil krásných sedm let a baví mě to hrozně. Když nám oznámili, že bude konec, a ještě to oznámení bylo takové zvláštní, protože mi volali z jednoho deníku. Sice nám poslali mail, ale hned po tom volala média a ptala se mě, co na to říkám – tak jsem řekl, že je to možná reklamní tah. Že třeba klesá sledovanost. Ale tohle když se řekne, tak se vzedme vlna odporu. A tak jsem tak z legrace řekl, že diváci možná budou podepisovat petice k tomu, aby ta Ordinace běžela dál,“ prozradil Čenský.

Bulvárem prošly také zvěsti, že kvůli konci Ordinace nebude mít Jan Čenský ani na hypotéku. Prý se bavil tím, když v nadsázce řekl, že nebude mít už ani na složenky. Hypotéku sám už splatil. Taky se prý jeho syn dozvěděl z novin, že mu otec koupil domek a splácí mu úvěr. „Ptal se mě, že to je fajn, ale proč jsem mu to neřekl. Je to nesmysl. Na složenky zatím mám, na jídlo zatím taky. Není to legrace, nejenom ekonomicky, ale i pro mě jako pro herce. Herec bez diváka je na nic,“ podotkl Čenský.

Jeho roli doktora Suchého uvidí diváci prý v poměrně dramatických situacích a tvůrci končí s natáčením koncem února 2021. Pak se seriál bude vysílat do začátku letních prázdnin, a tím nejspíš skutečně navždy skončí.

Posteskl si, že v současné covidové krizi nemá teď ani divadelní představení, kterých měl vždy v tomto období mnoho, k tomu řadu akcí moderoval. Nic z toho se nekoná. Herec přiznal, že už sahá i do rezerv, které si dělal na stáří.

Jako každý populární herec se občas setkává s tím, že si jeho roli lékaře diváci ztotožňují. A i on sám se někdy zapomene a nazývá diagnózy odbornými latinskými názvy. Stala se mu dokonce i zajímavá věc, když se na jaře vyboural na kole. „Zvláštní bylo, že ti doktoři ke mně nepřistupovali jako k pacientovi, kterému oznámí, co mu je a co s ním budou dělat. Oni to se mnou konzultovali. Jeden dokonce říkal – pane kolego a jiný mi říkal pane primáři. A ptali se, zda to mají fixovat, a já jim říkal, že nevím. Oni na to, že to prý nějak moc nepomůže, tak jsem jim řekl, tak to nefixujte,“ vzpomínal s úsměvem na to, jak si i sami doktoři ztotožnili herce s jeho momentálně nejslavnější rolí.

Před prací lékařů smeká. Během natáčení měl možnost podstoupit kurzy i kvůli terminologii. Byl se dokonce v motolské nemocnici podívat na operaci, aby viděl, jak to vypadá. A na place mají odborného poradce. Maminka Jana Čenského, která pracovala jako zubní laborantka, si prý dokonce přála, aby pracoval v lékařském prostředí. „Když mě viděla v televizi v seriálu, tak mi řekla: Jendo, konečně děláš něco pořádného,“ komentoval maminčina slova Jan Čenský.

Na svém kontě má na 70 filmových a televizních rolí, zahrál si ve čtyřech desítkách filmů. Zavzpomínal i na legendární televizní pohádku Princové jsou na draka s Ivanou Andrlovou pod režií Jiřího Adamce. Dokonce prý v době natáčení Jaroslav Uhlíř dopisoval noty na klavíru, dal to sboru a za pochodu vznikala hudba s legendární písní Dělání, dělání.

Proč se občas obléká do ženských šatů a hodně ho to baví? Co jeho syn, který by mohl jít v otcových šlépějích? Proč ho kdysi „vyhodil“ z domu a co ho baví? Jaká vtipná situace před kamerou nebo na jevišti se mu stala? A čemu se věnuje kromě herectví, dabingu a moderování? Na to vše Jan Čenský odpověděl v pořadu Face To Face.

 

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve