Honza Dědek odhalil legendu z Francie

 Celebrity 
15. září 2022 10:36 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Jeden z nejúspěšnějších konceptů značky Peugeot je právě k vidění v Praze Peugeot
Kráska z Peugeotu dojela do Prahy rovnou z muzea značky nacházejícího se ve francouzském městě Sochaux. Její výrazné ladné křivky nenechají žádného muže chladným. Tajemně přimhouřený pohled jejích světlometů vás dokáže přímo zhypnotizovat.  A největší překvapení skrývá uvnitř! Je plně elektrická, autonomní a umí mluvit 17 jazyky.

Jeden z nejúspěšnějších konceptů značky Peugeot nazvaný e-Legend je právě k vidění v Praze. V Arkádách Pankrác ji odhalil nadšený elektromobilista, novinář a moderátor Honza Dědek.

Kromě konceptu e-Legend v Arkádách najdete také mnoho dalších vozů značky Peugeot. Expozice se skládá ze současné modelové nabídky, a hlavně z úžasných historických kousků. Jedním z nich je i sto let starý Peugeot Bébé, který ze své sbírky zapůjčil známý český kardiolog Mudr. Jan Pirk. Modré plechové „miminko“ (to je totiž překlad francouzského slova Bébé) je v rámci výstavy umístěno na čestném místě po boku největší hvězdy. 

Výstava byla slavnostně zahájena 7. září odhalením modelu e-Legend. Závoj z vozu strhnul právě Honza Dědek, který si na tuto událost našel čas, přestože je kvůli natáčení pořadu 7 pádů Honzy Dědka stále v jednom kole. Sám řídí vůz poháněný elektromotorem a dobu elektrickou očekává s nadšením: „Jezdím plug-in hybridním Peugeotem 3008 a vždy když to jde, přepínám na čistě elektrický pohon. Často jezdívám dlouhé trasy, v létě jsem během turné za pár dnů procestoval celou zemi, a proto je pro mě hybrid ideální. Nicméně myslím, že nebude dlouho trvat, a přejdu na čistě elektrické auto. Ostatně to je budoucnost. Za pár let, až budou dobíječky na každém rohu, si na naftu možná nikdo ani nevzpomene. Docela se na tu dobu těším, protože řízení elektrického vozu mě opravdu baví.“

Řízení e-Legendu by zřejmě bavilo každého. Jezdí bez hluku, vibrací, emisí a bez nutnosti řadit. Zrychlení z nuly na sto dosahuje pod 4 vteřiny. A když se řidiči nechce řídit, prostě jen přepne na autonomní režim a může relaxovat, hrát videohry nebo koukat na film. 

Jak se dívá na autonomní řízení Honza Dědek? „Asi bych přivítal, kdyby občas auto vzalo řízení za mě. Já bych se zatím natáhl a četl si. Zřejmě bych ho k tomu nepouštěl pořád, protože si občas rád řízení užívám, třeba krásnými serpentýnami, stromořadím nebo rovnou silnicí, kde můžete bez obav pořádně šlápnout na plyn. Jízdu v zácpě bych mu ale s radostí svěřil.“

S e-Legendem se bohužel neprojedete. Sice je plně funkční a autonomní řízení dokonale ovládá, ale zatím to na našich silnicích není dovoleno. V budoucnu ale zřejmě autonomní auta získají plnou důvěru lidstva a převezmou za nás práci. 

Honza Děděk autonomním autům věří už teď. „Moje auto má systém poloautonomního řízení, tedy hlídá rychlost, vzdálenost od auta přede mnou a automaticky drží pozici v jízdním pruhu. Klidně ho tedy nechám, ať všechno pěkně hlídá. Ostatně tento systém je prý natolik šikovný, že dělá míň chyb než lidský řidič.“ 

Chcete-li elektrické autonomní auto e-Legend vidět na vlastní oči, zajděte do OC Arkády Pankrác, kde bude spolu s moderními a historickými peugeoty vystaven až do 27. září. Navíc můžete vyhrát zbrusu nové auto nebo skútr. 

Zdroj: Peugeot

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47