Neskutečně silná Bára: Rakovina ji totálně změnila, ale ona se nevzdává. Bebarová s Maršálkem říkají: Neznáme větší bojovnici a krásnějšího člověka

 Celebrity 
22. července 2022 07:28 / René Černý
  2
📷
12 fotografií v galerii
Barbora Maťovčíková před více než dvěma lety a dnes Se svolením B. Maťovčíkové
Je jí teprve 26 let a už svádí nejtěžší boj svého života. Přes dva roky se pere se zhoubným nádorem v hlavě, který ji totálně změnil. Podoba krásné Báry Matovčíkové, z Moravy, jak ji znali její blízcí tehdy, a jak vypadá teď, je diametrálně odlišná. Přitom je to jeden z nejstatečnějších lidí pod sluncem. Přestože prognózy její nemoci nejsou zrovna příznivé, ona sama se nevzdá. Obrovský hlubokosklon jí projevily i hvězdy reality show Peče celá země Tereza Bebarová a Josef Maršálek.

Slavný cukrář, herečka a dabérka, kteří nyní chystají už 3. řadu legendární pečící reality show, už poněkolikáté Báru Maťovčíkovou navštívili. Sama statečná dívka bere setkání jako obrovský svátek a dodává jí energii a sílu. 

„Shodli jsme se, že neznáme krásnějšího a bojovnějšího člověka, jakým je Baruška. Je to tak neuvěřitelná duše, která nejenom, že se o ten život rve všemi silami, ale ještě si vůbec nestěžuje. Chápete to? Ona bojuje o život, ale nenaříká. Měla by být vzorem pro nás všechny, kteří pořád na něco nadáváme, stěžujeme si,“ řekli inStory.cz shodně Bebarová s Maršálkem. „Fakt bychom se měli stydět, protože Baruška opravdu řeší opravdu podstatné věci, my ostatní často úplné kraviny,“ dodal Josef Maršálek.

Jeho i jeho kolegyni a kamarádku Terezu Bebarovou každá návštěva nejenom dojme a dostane, ale i inspiruje. „Je to neskutečný člověk a jsme nesmírně šťastní, že jsme se mohli poznat, a dneska jsou z nás přátelé. Ona je neuvěřitelná, strašně moc jí držíme palce. Je to člověk, u něhož si uvědomíte, co má v životě smysl,“ svěřili se oba, kteří také Báru podporují i finančně.

Maťovčíková má dva sny, kdy ani jeden z nich není tak úplně nesplnitelný. „Přála bych si být zdravá. Vyhrát to, jo. A pak… mít vlastní cukrárnu s vlastní výrobou,“ svěřila se nám Bára, jejíž slovní prezentace je sice s ohledem na zdravotní stav o něco omezená, ale zcela srozumitelná a jasná. Baruška, jak jí všichni říkají, miluje sladké, miluje cukrařinu. Mít vlastní podnik si přeje už od svých čtrnácti let.

Sama Bára se se zhoubnou nemocí pere ze všech sil. Nevzdává se, a to přesto, že si málokdo umí představit, co musela a musí prožívat během léčby. Od vedlejších účinků, přes bolesti, až občas po pohledy od lidí na ulici, kteří třeba v první chvíli netuší, čím si mladá žena prochází.

"Už jsem si nějak zvykla, že se občas někdo diví, lekne se. Dívá se. Ne vždycky je to příjemné, ale nevzdávám to," říká Bára.

Přesto v jejím projevu není náznak zoufalství, negace, beznaděje. Její rodina je jí obrovskou oporou. Tatínek ji dokonce masíruje lymfatické žlázy, aby alespoň trochu ulevil Baruščiným bolestem, které bohužel s onemocněním souvisejí. Maminka je jí také velkou oporou v běžném životě, stejně jako v komunikaci s fanoušky a příznivci, kteří mladou ženu velmi podporují. Momentálně ji jen na Instagramu sleduje na 100 000 lidí.

„Mám za sebou další část ozařování i chemoterapie. Nádor si trochu dělá, co chce, ale já se nevzdávám. Sice mně neposlouchá pravá strana, ruka noha, ale vyvažuju to,“ svěřila se inStory.cz s lehkým úsměvem a nadhledem. „Bojujeme. Mluvení mi dělá problém, i psaní, ale někdy to jde líp,“ svěřila se neskutečně statečná mladá žena. „Já pořád věřím, jo. Pořád. I rodina věří a doufáme třeba v zázrak,“ dodala Bára Maťovčíková.

Více jak před dvěma lety žila Bára, která byla velmi krásná, běžný a velmi aktivní život. Hodně cestovala, milovala dlouhé túry a opravdu velkou vášní byl sport, hlavně basketbal. Po maturitě na Gymnáziu pak studovala na Univerzitě Palackého v Olomouci. Tam se zaměřila na buněčnou biologii a učitelství tělesné výchovy. Basket stále aktivně hrála, trénovala i starší žáky SK UP Olomouc. Kvůli operacím musela fyzicky náročné studium přerušit a odešla do Prahy, kde začala pracovat pro Seznam.cz. S tím nakonec musela z pochopitelných důvodů skončit. 

„Ta celá nemoc přišla velmi nečekaně. Baruška se jednou v noci probudila s tím, že nemohla polykat ani mluvit. Přivolaná záchranka ji hned odvezla do nemocnice. Na CT ji diagnostikovali útvar, který byl na následné magnetické rezonanci vyhodnocen jako nádor mozku. A to všechno v době, kdy v Česku začala sílit pandemie covid 19, kdy byl v nemocnici zákaz návštěv,“ zavzpomínala Baruščina maminka.

„Já jsem tomu tenkrát nemohla vůbec věřit, pořád jsem si přála se z toho hnusného snu probudit. Pak to šlo dál, epileptické záchvaty, operace, ozařování, chemoterapie,“ podotkla sama Bára, které nemohli lékaři odstranit celý nádor v hlavě, aby nepoškodili mozek.

Otok hlavy, který s tím souvisí, zapříčinil omezený pohyb a má vliv na řeč i psaní. Přesto mladá dívka, která tak moc bojuje o život, snaží žít maximálně naplno. Dokonce nedávno byla na hudebním festivalu a moc si to užila. Prožívá každou minutu, hodinu, každou chvíli. Užívá si každé setkání, každý nový den. Bohužel ona sama neví, kolik takových ještě bude. Jen pevně doufá, věří a přeje si, aby jich bylo co nejvíce. Její příběh je přesným důkazem, že rčení "Zdravý člověk má tisíce přání a nemocná jen jedno.", je více než pravdivý.

Pokud i vás příběh statečné Báry Maťovčíkové zaujal, můžete ji sledovat, ale také přispět. Léčba a péče o ni samotnou s sebou nese nemalé náklady. Rodina musela zásadně změnit své fungování. A že jde o více než finančně náročnou situaci, je asi zbytečné zdůrazňovat. Každý, kdo chce a může pomoci, má šanci přispět na transparentní účet.

Číslo účtu: Banka: Fio banka, a. s., V Celnici 1028/10, 117 21 Praha 1
Číslo účtu: 2602058102/2010
IBAN: CZ79 2010 0000 0026 0205 8102
BIC: FIOBCZPPXXX

Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?