Havlová půjde klidně až k soudu! Tohle si líbit nenechá!

 Celebrity 
18. září 2017 08:00 / René Černý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dagmar Havlová je rozhodnutá jít k soudu! archiv
Dagmar Havlová se dokázala zastat svého manžela Václava Havla za jeho života, když při volbě prezidenta pískala na prsty a dokáže to i nyní. Zvlášť, když se její milovaný Vašek už nemůže bránit. A je odhodlaná jít klidně i k soudu!

Jedno z vydavatelství totiž zneužilo jméno a podobiznu exprezidenta Václava Havla. A nejenom jeho, ale třeba i Karla Gotta. Ten chce jít také do soudního sporu.

Společnost Naše vojsko totiž nechala vyrobit a prodává hrníčky s podobenkami známých osobností, včetně válečných zločinců a vrahů, jako je Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Hermann Göring, Reinhard Heydrich, vedle právě slavných osobností a morálních ikon. A k tomu navíc bez svolení dědiců či držitelů práv na značku.

Za vším stojí majitel nakladateslství Emrich Drtina, mimochodem právník a bývalý partner Lucie Gelemové, současné partnerky Felixe Slováčka. Na toho už Havlová i Gott poslali právníky. Bývalá první dáma chce honorář a případné odškodné. 

Havlová totiž nedala souhlas k užití jména a podoby Václava Havla. I když se majitel nakladatelství snaží tvrdit, že nejde o fotky, ale kreslené podoby, má smůlu.

Jde o to, že pokud má kdokoli zaregistrovanou ochrannou zámku na své jméno, nesmí nikdo bez jeho souhlasu používat jak jméno, tak ani podobu se jménem spojenou. Což by Drtina jako právník měl vědět.

O nakladatelství se navíc už několik měsíců zajímá policie. Řeší, zda prodejem věcí s podobiznami Hitlera a dalších tváří nacistické říše neporušuje zákon. Firma kšeftuje i s tričky s obrázky válečných zločinců.

„V případě konkrétních osob se nejedná o propagaci žádné ideologie ani o porušování zákonů České republiky. Nakladatelství si váží všech obětí druhé světové války i těch, kteří bojovali proti nacismu a jakékoliv další zhoubné ideologii, ať už na válečných frontách, či v domácím odboji,“ uvedl nedávno v prohlášení majitel. 

Když si tedy váží obětí války, proč nabízí zboží s podobami těch, kteří páchali zločiny. „Kdo si asi hrníčky s Hitlerem, Goebelsem nebo Heydrichem asi tak kupuje. Zase někdo, je příznivcem takové zrůdné ideologie," namítají naštvaní i političtí vězni, kteří se o kauzu také zajímají. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod