Krutá pravda o "Babičce" Brzkové: Nesnášela děti, říkala jim parchanti a nenáviděla Buriana!

 Celebrity 
22. prosince 2016 04:52 / Marek Pokorný
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nezapomenutelná Babička v podání Terezie Brzkové. Původně jí ale hrát vůbec neměla! CSFD
Terezii Brzkovoi známe ji především jako laskavou stařenku ze slavných pohádek, její nezapomenutelnou rolí se však stala legendární Babička Boženy Němcové. Ale málo o ní víme! Kromě jiného to, že byla sestrou slavnějších hereček, ale také tetou slavého herce. Především však ale to, že vůbec neměla ráda děti!

Terezie Brzková byla sestrou známých hereček své doby Otýlie Beníškové, Marie Spurné a Hany Vojtové. Jejím synovcem byl herec Jaroslav Vojta. V prvním filmovém zpracování pokladu české literatury ztělesnila paní Brzková krásnou, laskavou, moudrou a dobrou ženu, plně odpovídající předloze Boženy Němcové, a některé její dialogy s Barunkou, kterou hrála pozdější autorka knih pro děti Nataša Tanská, podle pamětníků vyvolávaly v očích diváků slzy.

Rodačka z Kolína ale vůbec nebyla tak laskavá a milá. "Byla normální a její role Babičky byla na Oskara. Ona totiž vůbec neměla ráda děti. Když se točila Babička, nebo jiné filmy, řvala na ně o pauzách: "Parchanti, táhněte už. Pořád tu votravujete a člověk nemá chvíli klidu...," říká jedna z bývalých pracovnic Barrandova, které historky svěřil její bratr, který na filmu pracoval.

"Byla hodně náladová. Když se točil film Byl jednou jeden král, měla problém s Werichem, ale ještě větší s Burianem. Toho nenáviděla... Dokonce se o Brzkové říkalo, že měla i udávat StB, ale tomu moc nikdo nevěřil. Ale ke komunistům měla blízko. Dost tomu věřila," říká paní Ludmila, která Brzkovou několikrát zažila.

Brzková vůbec původně neměla Babičku hrát. Měla ji ztvárnit původně herečka Leopolda Dostalová, avšak po změně režiséra se pak uvažovalo o Růženě Naskové. Ta ale znala Brzkovou, její herectví a na slavnou roli ji doporučila. Ať už byla Brzková jakákoli, nedá se jí upřít to, že hrála skvěle a Babišku, kouzelnou babičku v Byl jednou jeden král nebo kořenářku v Pyšné princezně zahrála znamenitě. I když nesnášela děti a chlapům říkala někdy tak, že se to prý ani prezentovat nedalo... 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008