Zemřela členka Národního divadla, herečka, která žila tajně se ženou!

 Celebrity 
07. července 2016 04:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Blanka Waleská a Jiří Hálek v dramatu Motiv pro vraždu. archiv
Nazývali ji herečkou s věčně smutnýma očima. Milovali ji muži, přesto skoro celý život tajila intimní vztah se ženami, hlavně s tou jednou, navíc velkou soudružkou. Před třiceti lety, zemřela Blanka Waleská, vlastním jménem Blanka Wedlichová, členka Národního divadla!

Waleská s herectvím začínala poměrně pozdě, v letech 1930 až 1934 studovala na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Poté vystřídala celou řadu avatgardních a malých scén, hrála v Divadle Vlasty Buriana, hrála v Novém divadle a krátce též v Osvobozeném divadle. Od roku 1948 až do roku 1976, kdy odešla do důchodu, působila jako významná a výrazná členka činoherního souboru Národního divadla v Praze.

Waleská se divákům asi nejvíce vryla do paměti lyrickým snímkem Lístek do památníku, kde stála po boku Karla Högera. Pro Waleskou to byla jediná opravdová „životní“ role. Spolu s Karlem Högerem ve filmu sehrála herecký koncert dvou zamilovaných lidí. Málokoho by v této souvislosti napadlo, že herečka o muže nejeví zájem. Její životní partnerkou byla dlouholetá ředitelka Divadelního ústavu PhDr. Eva Soukupová. ⋆ slj | inStory.cz
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím