Český legendární seriál oslaví 40. narozeniny! A budí stále velké emoce!

 Celebrity 
22. dubna 2015 03:35 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Vladimír Brabec a Jaroslava Obermaierová v legendárním a asi nejkontroverznějším seriálu archiv ČT
Mělo to být letos, ale bude to až příští rok, kdy asi nejkontroverznější seriál, který stále budí emoce, oslaví 40. výročí. Dílo 30 případů majora Zemana vznikalo od roku 1974 a první díl viděli diváci o dva roky později. Jedni ho mají za ideologický hnus, jiní za kinematografii tehdejší doby se skvělým obsazením i skvělým scénářem.

Major Zeman byl pro mnohé diváky natoče jako každý jiný seriál A nebýt ideologického ovlivnění, byla to asi jedna z nejlépe natočených kriminálek. Rozpor je trochu i v hlavních představitelích. Zatímco Vladimír Brabec, který měl už tehdy zinkasovat půl milionu korun - někteří říkají až milion korun - za hlavní roli Honzy Zemana, ne moc rád na účinkování vzpomíná, jeho kolegyně a druhá seriálová žena Jaroslava Obermaierová v tom problém nevidí.

"Musíte se na to dívat jako na příběh, jako na dílo, jako na každý jiný seriál. Ano, byla to hodně složitá doba a i je samozřejmě ta ideologie v tom znát, ale pokud se od toho umíte oprostit, pak vidíte, jak skvěle to bylo natočené," říká Obermaierová, která považuje majora Zemana za opravdu řemeslně dobře odvedené dílo.

Jen málokterý český seriál rozpoutal po listopadu 1989 tak vášnivé diskuse jako právě 30 případů majora Zemana. Diváci se nad dílem režiséra Jiřího Sequense kvůli ideologickému obsahu pohoršují vlastně dodnes. Jenomže v té době vznikaly i jiné filmy, inscenace a seriály, z kterých socialismus přímo tryskal, a ty mnohým takzvaným kritikům nevadí.

"Neustále se objevují dokumenty o nacismu, ano byť vím, že jsou v tom kritickém slova smyslu. Ale je nutné si říct, že my herci jsme hráli to, co jsme dostali za roli. A ono tehdy i odmítnout roli v takovém filmu nebylo pro herce moc dobré pro jeho další fungování," dodala Obermaierová.

Několik herců prý odmítlo a stalo se, že někteří pak roky netočili nic. Někteří uměli odmítnout kvůli údajné nemoci či práci na jiném filmu nebo seriálu. Těch bylo ale méně. Jiné ale zase s díky přijali a jsou na to dodnes hrdí. Seriál vznikl k 30. výročí vzniku Sboru národní bezpečnosti a na obrazovkách se měl první díl objevit v dubnu 1975 v rámci oslav 30. výročí osvobození Československa. První klapka padla 22. března 1974 na zámku Líšno u Benešova natáčením scén ke druhému dílu seriálu s názvem "Vyznavači ohně". Realizace seriálu ovšem neprobíhala podle plánu a vysílání bylo zahájeno až v lednu 1976.

V 30 epizodách, které pokrývají období roku 1945 až 1973 se ale najdou i příběhy, které pověsti o dobré české detektivce přece jen splňují. Byl to třeba díl s názvem Kvadratura ženy, který byl inspirovaný vraždou z počátku 50. let.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod