Dneska pohřbí Konopnici ze Sluncí, sen... Troška i celé Hoštice pláčou

 Celebrity 
24. ledna 2015 05:35 / redakce
  0
📷
3 fotografie v galerii
Marie Pilátová, alias filmová Konopnice, zemřela na vyčerpání organismu po chřipce. Bylo jí 93 let a spočine na hoštickém hřbitůvku archiv
Na poslední cestu doprovodí Marii Pilátovou, tedy "starou Konopnici" ze slavné trilogie Slunce, seno, která zemřela před čtyřmi dny, celé Hoštice, včetně zdejšího rodáka, obyvatele, režiséra Zdeňka Trošky. Na pohřeb,jenž se uskuteční dnes v místním kostelíku a pak na hřbitově, by měli dorazit i někteří další herci i neherci.

Marie Pilátová zemřela v úterý ve věku 93 doma, ve svém domku v Hošticích u Volyně.

"Ona bojovala s nějakou virózou a nevydrželo srdíčko. Byla chvíli v nemocnici a pak ji pustili. A v ten den, kdy ji pustili, tak vlastně asi půl hodiny poté, co ji přivezli domů, vydechla naposledy. Měla krásný věk, ale byla do poslední chvíle čilá a nesmírně pracovitá," svěřil se režisér Zdeněk Troška, jehož byla "Konopnice" vzdálenou příbuznou.

Troška dokonce studoval s jejími dcerami. Jako malé děti i často zlobili, všichni je okřikovali, jen Marie Pilátová prý ne.

"Ona možná v těch filmech působí žlučovitě, přísně, ale jinak to byla nesmírně hodná ženská. Nikdy jsem ji neviděl naštvanou, rozčílenou, nebo že by se s někým hádala, na někoho křičela. A jako Konopnice z mých Sluncí a sen byla senzační," míní režisér, jehož otec, který zemřel před čtyřmi lety také na vysílení z chřipky, hrál Pilátové manžela, starého Konopníka.

Syna Vencu, který vozil Blaženu Škopkovou na motorce, hrál neherec Broněk Černý. I on by měl na pohřeb do Hoštic taky dorazit. Stejně tak, jako možná filmová Blažena Veronika Kánská.

Jestli dorazí například živočichář Béďa, tedy Jiří Lábus, nebo inženýrka Tejfarová, kterou si zahrála Kateřina Lojdová, není úplně jasné.

"To víte, je to smutné. Hoštice i Slunce, sena přišly o stěžejní postavu. Paní Pilátová provázela turisty po Hošticích, ukazovala, kde se co točilo, fotila se s nimi a byla vždy velmi milá. Vzpomínám na ni jen a jen v dobrém," dodal Zdeněk Troška

Její tělo spočine na hoštickém hřbitůvku, kousek od její sousedky a "filmové kolegyně" Kelišky, Marie Švecové, která zemřela před šestnácti lety, nebo král české country Michal Tučný. Kromě Pilátové zemřela už celá řada herců i neherců z košilaté taškařice, včetně hlavní představitelky Škopkové, sousedky Konopníkové, Helena Růžičková.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím