Markéta Irglová chce Česko reprezentovat na Eurovizi. Loni to přitom zkoušela za Island, ale neuspěla ani v národním kole

 Celebrity 
17. ledna 2023 15:16 / Mirka Malá
  3
📷
1 fotografie v galerii
Markéta Irglová zkouší štěstí za obě země, jejichž občanství má David Clearly / se svolením
Zpěvačka Markéta Irglová chce reprezentovat Českou republiku v letošní Eurovizi, přitom loni to zkoušela už za Island. Ale neuspěla a nedostala se ani do finále islandského národního kola. A tak to chce zkusit v zemi, ve které se narodila, ale opustila ji už v roce 2012.

Markéta Irglová je členkou kapely The Swell Season s Glenem Hansardem. Kapela vydala své eponymní album u Overcoat Recordings v roce 2006 a o rok později si oba zahráli v indie filmu Once. Irglová je spoluautorkou mnoha písní pro film, včetně hitu Falling Slowly, který získal Oscara za nejlepší původní píseň. A to byl také největší hudební úspěch české rodačky.

Snad i z toho důvodu se v loňském roce Markéta Irglová přihlásila do islandské národní soutěže, jejíž vítěz získal právo reprezentovat tuto severskou zemi na finále soutěže Eurovision Song Contest 2022. Jenomže neuspěla a nedostala se ani do finále islandského národního kola. 

A teď se Irglová hlásí to českého národního kola a chce zkusit štěstí tentokrát za zemi, ve které se narodila, ale nežije v ní od roku 2012. Před více jak deseti lety odešla totiž do Reykjavíku, kde se setkala s islandským hudebním producentem Sturlou Míó Þórissonem, když tam nahrávala svoje první sólové album Anar. Později se za něho provdala a manželé spolu dnes vychovávají tři děti. A nakonec také Irglová získala i islandské občanství, takže má nyní dvojí občanství, České republiky i Islandu.

Svůj úmysl pokusit se dostat do Eurovize, tentokrát za Česko, oznámila Markéta Irglová na svém instagramovém účtu. "Rozhodla jsem se dát Eurovizi ještě jednou, tentokrát jako český občan a dostala jsem se mezi 5 finalistů! Název písně zatím není znám. Poté, co jsem se šla podívat na další 4 finalisty na @spotifyczechrepublic, jsem tak nadšená, že se s těmito talentovanými hudebníky setkám osobně," napsala Irglová.

O účast v letošním ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest tak bude za Česko kromě Markéty Irglové bojovat také dívčí kapela Vesna, písničkář RODAN, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella. Výběr národního zástupce na Eurovizi 2023 odstartuje živý přenos na oficiálním YouTube kanálu soutěže už 30. ledna.

V přímém přenosu ze studia vystoupí všech pět uchazečů a hned po skončení přenosu budou moci diváci hlasovat pro svého favorita. Vítěz národního kola bude znám po 6. únoru, kdy hlasování skončí. Pro Irglovou je to velká výzva. V Čechách nejen nežije, ale také prakticky nevystupuje a její slavné dny si už málokdo pamatuje. Letošní finále Eurovize je ale pro Irglovou ještě lákavější než to loňské, protože se bude konat ve Velké Británii, kde by Irglová určitě ráda minimálně koncertovala.

Markéta Irglová, která za celou svoji sólovou kariéru vydala jen tři studiové desky, ještě tedy nemá ani vybranou písničku, se kterou chce oslovit české diváky a hlasující za necelé dva týdny. Na svůj Instagram ale kolegiálně dala fotky všech svých spolusoutěžících, které se bude snažit porazit v národním kole, a konečně se tak probojovat na Eurovizi. Víc šancí už totiž mít nebude.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Markéta Irglová (@marketa_irglova)

Autorský článek, další zdroj: Instagram

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008