Zemřel představitel Hagrida z Harryho Pottera. Bylo mu 72 let

 Celebrity 
15. října 2022 10:03 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Robbie Coltrane, který ztvárnil Hagrida, zemřel Depositphotos
Magické Bradavice navždy opustil Hagrid, kterého ztvárnil Robbie Coltrane. Své nezapomenutelné roli vdechl zvláštní kouzlo, díky kterému se stal oblíbenou postavou. Poslední dva roky se potýkal se zdravotními problémy. Zemřel v nemocnici v 72 letech.

Svět filmové série Harry Potter zasáhla smutná zpráva. Představitel Rubeuse Hagrida, Robbie Coltrane, zemřel v nemocnici, ve Skotsku. Dožil se 72 let. O jeho skonu ihned informovaly weby BBC a Deadline. Zatímco příčina smrti nebyla okamžitě zřejmá, Deadline uvádí, že „byl v posledních dvou letech ve špatném zdravotním stavu“.

Jeho agentka Belinda Wright publikovala prohlášení, v němž oznámila jeho úmrtí a vzdala herci hold. Za jeho rodinu v něm poděkovala královské nemocnici Forth Valley, ve Skotsku, kde strávil své poslední dny.

Robbieho agentka řekla: „Robbie měl jedinečný talent. Obdržel cenu Guinessovy knihy rekordů za tři po sobě jdoucí vítězství jakožto nejlepší herec v seriálu Cracker, a to v letech 1994, 1995 a 1996.“
„Na Robbieho se bude pravděpodobně v následujících desetiletích nejlépe vzpomínat jako na Hagrida... Role, která přinášela radost dětem i dospělým a vyvolávala proud zasílání dopisů fanoušků každý týden po více než 20 let,“ řekla jeho agentka pro BBC.

Ačkoliv je znám především jako klíčník a šafář z Bradavic, objevil se v několika dalších významných filmech. Dostal se do světa Jamese Bonda ve snímcích Zlaté oko (1995) a Jeden svět nestačí (1999), ve kterých hrál Valentina Dmitroviče Zukovského, bývalého agenta KGB, který se stal spojencem agenta 007. Rovněž se významnější rolí zapsal do podvědomí v televizním seriálu Cracker. Za svou kariéru získal několik ocenění, včetně několika televizních cen Britské akademie a cen BAFTA. V roce 2006 byl královnou Alžbětou jmenován OBE.

Jako napůl obr/kouzelník se těšil obrovské oblibě a získal celosvětovou slávu. Ve filmu Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts, který se na HBO Max vysílal začátkem tohoto roku, Coltrane emotivně vzpomínal na natáčení filmů, které vycházely v letech 2001 až 2011. „Myslím, že je to konec jedné éry. Je to 10 let mého života, moje děti během něj vyrostly,“ řekl.

Uvědomoval si, že ačkoliv jednou zemře, navždy zůstane v myslích diváků. „Dědictví filmů spočívá v tom, že generace mých dětí je bude ukazovat svým dětem, takže se na to můžete dívat klidně za 50 let. Já tu bohužel nebudu, ale Hagrid ano,“ dodal Coltrane.

Zajímavé je, že Coltrane používal pseudonym. Původně se narodil jako Anthony Robert McMillanv Rutherglen ve Skotsku. Ve svých 20 letech pak přijal umělecké jméno Coltrane jako poctu jazzovému saxofonistovi Johnu Coltraneovi.

Přestože byla harrypotterovská sága ukončena a naděje, že by se postavy mohly vrátit, pomalu uhasly, je i přesto Coltraneův odchod velkou ztrátou a své postavě už znovu život nevdechne.  

Autorský článek, další zdroj: deadline.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum