Odešly dvě filmové legendy Jan Skopeček a zlá pokladní z Ženy za pultem

 Celebrity 
28. července 2020 10:42 / René Černý
  0
📷
6 fotografií v galerii
Božena Böhmová v seriálu Žena za pultem s Danielou Kolářovou Archiv seriálu
Ve stejném věku jen dva dny po sobě odešly do hereckého nebe dvě herecké legendy. Herec a dramatik Jan Skopeček a o víkendu herečka vesměs menších, ale výrazných rolí Božena Böhmová. Jemu bylo 94 let ona byla o rok starší. Oba zesnuli v nemocnici.

Zatímco Skopeček hrál velké a výrazné role, rodačka z Přísečné na Českokrumlovsku většinou malé. Ale zapamatovatelné. Přísný výraz v obličeji ji předurčil k těmto rolím. Asi nejvíce si ji diváci pamatují ze seriálu Žena za pultem, kde hrála zlou a nenávistnou pokladní. Ale také z Chalupářů a mnoha dalších filmů či inscenací.

Někteří si dokonce mysleli, že už dávno nežije, ona jen žila mimo zájem médií a veřejnosti. Byla několikanásobnou babičkou a prababičkou. Žila částečně v Praze ve svém bytě a také u své dcery na severu Čech. Od začátku roku byla ale v nemocnici, kde se léčila se zlomeninou krčku. Byla na vozíku, ale hlava jí pracovala na sto procent.

"Sice nemůžu chodit, ale myslí mi to, díky bohu, dobře. Často myslím na své kolegy, přátele. Odchází to. Ta zubatá to kosí, je to smutek," postěžovala si ještě před koronavirem. Nakonec zemřela v tichosti ve spánku v nemocnici.

Podobně tak její kolega, představitel 150 filmových a televizních rolí Jan Skopeček. Několik týdnů byl "děda Potůček" ze seriálu Tři chlapi v chalupě taky v nemocnici Na Bulovce. Už téměř neviděl, velmi špatně slyšel. Nemohl chodit. Donedávna žil v seniorském domě v Praze 8. "Nikdo za mnou moc nechodí. Kamarádi a kolegové se na mě vykašlali. Ale já to chápu, každej toho má...," stěžoval si nedávno. 

Jeho ztravotní stav šel z kopce od chvíle, kdy před šesti lety odešla jeho žena, herečka Věra Tichánková. Z bytu se odstěhoval do domova seniorů. Poslední měsíce už musel být na oddělení vyžadující stálou péči. Nakonec byl převezen do nemocnice. 

Boženu Böhmovou chtěl do svého filmu Stáří není pro sraby, který právě dotáčí režisér Tomáš Magnusek. Před několika měsíci ale odmítla s tím, že fyzicky už by toho nebyla schopná. Role odmítala nejméně patnáct let. Žila ze vzpomínek a se svou bezvadnou rodinou. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod