Léčba Karla Gotta je náročná, zdlouhavá a hrozí velká rizika!

 Celebrity 
06. listopadu 2015 04:55 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Karel Gott statečně bojuje se zákeřným onemocněním. Rizik, která ho ohrožují je hodně, ale lidí, kteří na něj myslí daleko více! archiv
Karel Gott se v pražské nemocnici na Karlově náměstí léčí z Non-Hodgkinova lymfomu, tedy zhoubného nádorového onemocnění mízních uzlin. Protože se zřejmě jedná o velmi vážný stav, lékaři na nic nečekali a nasadili léčbu. U ní však hrozí vedlejší účinky a komplikace!

Léčba Non-Hodgkinova lymfomu spočívá v kombinaci chemoterapie s radioterapií. Každý typ lymfomu má svá specifika, protože musí být léčba přesně cílená. Účinek cytostatik, tedy jedovatých látek, které jdou do těla pacienta, má za úkol blokovat množení a růst nádorových buněk. Je to léčba dlouhá, náročná a ne vždy se zárukou uzdravení. Důležitá je ale především psychika, motivace k uzdravení i podpora rodiny či přátel pacienta. To vše na štěstí zpěvák zaručeně má!

"Bohužel se tato léčba neobejde bez nežádoucích účinků, jelikož kromě nádorových buněk jsou zasaženy i buňky zdravé. V rámci prevence šíření nádoru směrem do mozku a páteře se podávají cytostatika také přímo do páteřního kanálu. Následná radioterapie (ozařování) je lokální, kdy se ozařují místní nádorové masy," prozradil VIPstory.cz jeden z českých odborníků na onkologická onemocnění tohoto typu.

Pacienti, tedy i zpěvák Karel Gott, jsou tak ohroženi nejen přímo nádorovým onemocněním, ale i dalšími s tím spojenými riziky. Od infekce, přes zasažení do jiných orgánů, až po eventuální možnost selhávání životně důležitých orgánů.

"Vzhledem k tomu, kolik je panu Gottovi let, bude též mít už sníženou imunitu, která bude při léčbě ještě slabší. Nedoporučuje se tudíž velký pohyb lidí u něj na pokoji. Každý pacient, který je léčen, by měl mít klid a vzhledem k oslabené imunitě je velmi náchylný, aby cokoli dostal. Proto se musí dbát na hygienu a například omezit provoz u lidí, kteří mají třeba virózu, chřipku, rýmu a podobně. To by pro takového člověka pak mohlo mít fatální následky," dodává odborník.

Kde je příčina vzniku tohoto onemocnění ať už Non-Hodgkingova lymfomu či Hodgkinovy nemoci není zcela jasné. Někteří lékaři předpokládají, že může souviset s virem způsobujícím infekční mononukleózu, která je třeba špatně léčena, nedostatečně doléčena nebo vůbec neodhalena, či s jinou infekční chorobou. Někdy se objevuje i u lidí trpících virem HIV. Bohužel jasný zdroj původu není. Pozitivní na tomto druhu zhoubné nemoci je, že až na výjimky není dědičná.

Nicméně maminka Karla Gotta zemřela na onkologické onemocnění. Někdy se traduje, že když je v rodině někdo s rakovinou, s největší pravděpodobností se to může opakovat u potomků či dalších příbuzných.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47