Slavná spisovatelka chovající se jako děvka! Prý z nešťastné lásky

 Celebrity 
22. května 2015 04:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Paní Božence nebylo nic lidského cizí Wikipedie
Morální autorita a vzor pro děti i dospělé? To měla být a pro mnohé je spisovatelka Božena Němcová. Jenomže, podle jiných se chovala jako prachobyčejná děvka, která střídala chlapy jak fusekle! Prý hledala tu pravou lásku, alespoň na to se často vymlouvala. Pravdou ale je, že její život nebyl procházkou růžovým sadem.

V květnu 1855, tedy před 160 lety vyšla poprvé Babička od Boženy Němcové. Kniha se stala největším a nejčtenějším uměleckým dílem autorky. Vychází dodnes a přeložena byla do třiceti jazyků.

Jak to ale bylo ve skutečnosti s Němcovou samotnou? Pomineme-li těžký život v jistě nelehké době, zajímavý je vztah naší nejznámější spisovatelky k mužům. Jak z historických pramenů vyplývá, byl více než kladný a po milostné stránce paní Boženka opravdu netrpěla.

V 17 letech slíbila, tehdy ještě Barbora Panklová, před oltářem věrnost a oddanost Josefu Němcovi, finančnímu úředníkovi. Manželské štěstí trvalo pouhých pár měsíců, jen co si spisovatelka sundala růžové brýle. Umělkyně chtěla něžného muže, kterému bude rovnocennou partnerkou, ale místo toho jí čekala práce v domácnosti, což se emancipované ženě příliš nelíbilo.

Mezi první milence známé literátky patřil malíř Gustav Vacek. Ten ji také zavedl mezi pražské obrozence, kde se Němcová cítila jako ryba ve vodě. Ocitla se mezi mnoha muži, kteří se jí dvořili a bylo opravdu z čeho vybírat.

Další povyražení našla čtyřnásobná matka a vdaná žena v náručí básníka Václava Nebeského. Po skončení románku s Nebeským skončí v posteli vyhlášeného sukničkáře Jana Ivana Helceleta. Ne nadlouho. Helceleta po krátké době omrzí. Útěchu najde u lékaře, který léčil spisovatelčina syna Jozefa. Lékař Lamb krásné Němcové podlehne, ale ona se svými milostnými eskapádami nehodlá skončit. Vrhá se vstříc dalšímu dobrodružství. Dobrodružství se jmenuje Hanuš Jurenka, o jedenáct let mladší medik. Ani tento vztah nemá dlouhého trvání. Starší dáma Jurenku jednoduše omrzí.

Ač pro Němcovou bylo manželství jedním velkým zklamáním, na druhou stranu byl manžel Josef jedinou opravdovou jistotou v jejím životě. Po milostných avantýrách, nemocná a zlomená se k němu těsně před svojí smrtí vrátila.

Jak je vidět, zakladatelce novodobé české prózy, jejíž díla čtou děti již na základní škole, nečinily nevěry žádný problém a ze svého manžela dokázala udělat mnohonásobného paroháče.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve