Nový Top Gun s Cruisem je strhující. Skvělá akce, láska i trocha dospělosti

 Seriály & Filmy 
18. května 2022 11:15 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Top Gun: Maverick jde do kin 26. května CinemArt
Už se to blíží. I do českých kin za několik dní vlétne Tom Cruise, nejlepší pilot na světě. A rozhodně překvapí. Top Gun: Maverick totiž rozhodně není žádné nudné pokračování kultovního filmu z osmdesátek.

Režisér Joseph Kosinski si totiž dal hodně záležet. Nebál se lehkých odkazů na původní Top Gun, takže fandové si zcela určitě všimnou, že Jennifer Connelly, která hraje Cruisův milostný objekt zájmu, bydlí v domě, který se podobá tomu, ve kterém v originálním Top Gunu bydlela Kelly McGillis, která tehdy hrála Charlie.

Cruise jako stárnoucí instruktor

Ve svých devětapadesáti už Tom Cruise skutečně nemůže skotačit po letištní ploše a ve vzduchu dělat vylomeniny. Dnes je Maverick leteckou legendou, která má rozhodně co říct a předat svým mladým pilotům moderních stíhaček. Tihle sympaťáci, nebo možná pro někoho frajírci ale moc respektu pro svého instruktora nemají.

Jenomže ten jim vytře samozřejmě zrak. Sedne do stíhačky a ukáže jim, co v něm je! Klidně to zkusí i na Mach 10. Proč taky ne. Tom Cruise sám ostatně dokáže ledacos a mnohé scény, například z Mission Impossible, točil sám, až se z toho divákům opravdu tajil dech.

Takže zkrátka Maverick to těm frajírkům pěkně natře, protože ani s věkem ze svého umění neztratil docela nic. Tomu samozřejmě sotva odolá Jennifer Connelly, takže i romantiky je v novém Top Gunu dost.

V celém filmu se režisér Kosinski drží osvědčeného osmdesátkového formátu, který ovšem nikterak neuráží. Zkrátka v novém Top Gunu jsou jako všude namachrovaní mladí piloti, pak ti, co se z nich snaží něco udělat a trocha té romantiky k tomu. A všechno se to odehrává v dobrém tempu, takže žádná nuda ani čas na popcorn nehrozí.

Stárnoucí Maverick má ale v novém Top Gunu i jedno poselství, které v originálním filmu chybělo. I takový sekáč, jako je on, si musí hledat svoje nové místo v životě. Ukáže, že to jde, i když trochu toho chvástání si ponechá, ale jen přiměřeně svému věku. Takže to především není nevkusné, ani legrační.

Top Gun: Maverick drží svůj osmdesátkový styl v novém hávu velmi vkusně. Dnešní akční letecké scény jsou samozřejmě mnohem luxusnější, než ty před 36 lety, takže milovníci akce si taky přijdou na své. Nechybí ani trocha té nezbytné romantiky a dokonce ani Val Kilmer, tehdejší Maverickův rival. A Cruisův herecký výkon je jen třešničkou na tomto topgunovém dortu.

Autorský článek, další zdroj: CinemArt.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve