TOP 5 nejutajenějších událostí světa - díl druhý: První pokus o zabití Fidela Castra

 Life & Style 
08. července 2014 05:48 / Jitka Jahodová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Přežil 600 pokusů o vraždu! Foto: Twitter
Vraždy, války, atentáty, štvanice. To vše a spousta dalších nelidských aktivit se neděje bezdůvodně. Za mnoha útrapami lidstva stojí vždy třetí strana, která tahá za nitky. A právě v těchto případech to byla Americká zpravodajská služba CIA, která zasahovala do životů lidí takřka po celém světě. Má na svědomí nespočet zabitých, zraněných a pronásledovaných osob...

Jestli to bylo ku prospěchu společnosti či nikoliv, to posuďte sami v našem pětidílném seriálu o nejutajenějších událostech světa.

DÍL DRUHÝ
První pokus o zabití Fidela Castra


Bývalý kubánský prezident a premiér Fidel Castro je známý po celém světě nejen svými činy, ale i přežitím 600ti pokusů o atentát! Již v roce 1959, kdy se diktátor chopil moci na Kubě, začal se hlásit ke komunismu a k silnému spojenectví s Ruskem. Jenže Spojeným státům americkým se tento styl revoluce poněkud nezamlouval, a navíc se Američané začali bát, že by komunismus společně s převratem rozšířil i do dalších zemí Latinské Ameriky. A tak CIA dostala ”práci”.

Jenže jak se dostat k diktátorovi co nejblíže, aby byl doopravdy zneškodněn? Atentát pomocí bomby či jiné zbraně by nebyl efektivní, protože Fidel má kolem sebe neustále mnoho vojáků. Zpravodajská služba tak přišla se zajímavým nápadem a to zapojit do atentátu Maritu Lorenz, která byla v té době jednou z jeho mnoha milenek.

Ta bez ostychu přijala nabídku tajné služby dát Fidelu spolu s jídlem i kapsle naplněné jedem. Při podání pilulek však Castro na milence poznal, že se něco děje. Marit Lorenz ho zabít nedokázala, a to i přesto, že jí po provalení jejího pokusu o otravu půjčil svou zbraň, aby čin dokonala.

To a ještě více detailů se dozvíte v seriálu CIA: dešifrováno, který aktuálně vysílá televizní stanice Spektrum.

Třetí díl již zítra na vipstory.cz!
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008