Angelina Jolie před deseti lety podstoupila preventivní dvojitou mastektomii. Učinila tak i Olivia Newton-John nebo Sharon Osborne

 Celebrity 
23. února 2023 10:13 / Pavla Krejčí
  1
📷
1 fotografie v galerii
Angelina Jolie zákrok netajila Depositphotos
Uplynulo deset let od doby, co si Angelina Jolie nechala udělat genetické testy. Ty ukázaly, že jí hrozí vysoké riziko vzniku rakoviny prsu. Proto se rozhodla pro dvojitou mastektomii a dodnes toho nelituje.

Tehdy sedmatřicetiletá Angelina Jolie podstoupila v únoru 2013 operaci, přičemž poslední z následných procedur dokončila v dubnu, uvádí ve článku publikovaném v New York Times pod názvem „My Medical Choice“.

„Chtěla jsem to napsat, abych řekla ostatním ženám, že rozhodnutí podstoupit mastektomii nebylo snadné,“ píše Jolie ve sloupku, který byl publikován 14. května 2013. „Ale jsem velmi šťastná, že jsem to udělala. Moje šance na rozvoj rakoviny prsu klesly z 87 procent na méně než 5 procent. Můžu svým dětem říct, že se nemusí bát, že mě ztratí kvůli rakovině prsu.“

Jolie, která má s Bradem Pittem šest dětí, tehdy řekla, že ji ve všem podporoval. „Mám štěstí, že mám partnera Brada Pitta, který je tak milující a podporuje mě,“ napsala, aniž by tu tušila, že se její milované manželství rozpadne. „Takže každému, kdo má manželku nebo přítelkyni, která tímto prochází, říkám, že jste velmi důležitou součástí v překonání." Dále zmiňuje, že to pro jejich rodinu byla správná věc a že je to sblížilo o to víc.

Genetické testy podstoupila, jelikož její matka, herečka Marcheline Bertrandová, zemřela ve věku 56 let v roce 2007, po dlouhém boji s rakovinou. Tyto testy odhalily, že má vadný gen BRCA1. Lékaři jí přisoudili 87procentní riziko rakoviny prsu a 50procentní riziko rakoviny vaječníků.

Jolie podrobně popsala operace, které musela podstoupit, a následné procedury, včetně přijímání implantátů. Rovněž se zamyslela nad tím, že její děti „nevidí nic, co by jim bylo nepříjemné“. "Mohou vidět moje malé jizvy, a to je vše," píše. „Všechno ostatní je jen máma, stejná jako vždycky byla. A vědí, že je miluji a udělám cokoliv, abych s nimi mohla být, dokud budu moci.

Podstoupení zákroku nelituje a věří, že to byl správný krok. „Osobně, necítím se o nic méně ženou. Cítím sílu, že jsem udělala důležitou volbu, která v žádném případě nesnižuje mou ženskost.“

Není však jedinou známou ženou, která podstoupila stejnou operaci.

Christina Applegate

Představitelce Kelly ze sitcomu Ženatý se závazky v roce 2008 diagnostikovali rakovinu prsu, proto se rozhodla pro lumpektomii. Později se ale dozvěděla, že je přenašečkou mutace genu BRCA1. Vyzbrojena těmito informacemi se rozhodla pro odstranění obou prsů oboustrannou mastektomií, po níž o několik měsíců později následovala rekonstrukční operace. „Může to být velmi bolestivé," řekla tehdy podle webu People. „Je to také část vás, která je pryč, takže procházíte procesem truchlení."

Sharon Osbourne

Manželka Ozzyho Osbournea v listopadu 2012 prozradila, že ve věku 60 let podstoupila preventivní dvojitou mastektomii a následně rekonstrukční operaci. Rovněž se dozvěděla, že má zvýšené riziko na onemocnění rakovinou prsu. „Jakmile jsem zjistila, že mám gen rakoviny prsu, pomyslela jsem si: 'Šance nemluví v můj prospěch'," řekla webu Hollywood Reporter. „Už jsem měla rakovinu a nechtěl jsem žít pod tímto mrakem. Rozhodla jsem se prostě všechno dát pryč a podstoupila jsem dvojitou mastektomii."

Olivia Newton-John

Hvězdě Pomády byla diagnostikována rakovina prsou ve věku 44 let v roce 1992, ve stejný víkend její otec zemřel na rakovinu jater. Proto se rozhodla nenechat nic osudu. „Podstoupila jsem částečnou mastektomii a rekonstrukci prsu," vysvětlila na webu své organizace Olivia Newton-John Cancer & Wellness Centre. „Byla to dlouhá cesta, ale teď jsem bez rakoviny. Celá ta zkušenost mi dala tolik porozumění a soucitu.“ 

Nicméně Newton-John se dozvěděla, že má opět rakovinu prsu v roce 2013, tedy po 25 letech v remisi. O několik let později prozradila, že jí lékaři našli nádor i v dolní části zad. Minulý rok bohužel zemřela. 

Autorský článek, další zdroj: People, New York Times, Hollywood Reporter, Onjcancercentre.org

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008