Smutný osud Krakonoše. František Peterka prodělal desítky operací, rok před smrtí mu zemřela dcera a on nakonec zemřel v hospici

 Celebrity 
25. července 2022 07:01 / René Černý
  18
📷
8 fotografií v galerii
František Peterka, představitel mnoha rolí, by letos oslavil 100. narozeniny Česká televize/volný zdroj
V listopadu to bude už neuvěřitelných šest let, co v libereckém hospici zemřel herec František Peterka. Představitel Krakonoše i různých charismatických svalnatých mužů, včetně komediálních rolí, by letos v březnu oslavil 100. narozeniny. Jeho život ale rozhodně nebyl procházkou růžovou zahradou.

Od mladých let platil za vysokého a urostlého herce, kterého si všímali režiséři v divadle, televizi i filmu. Vytvořil řadu rolí, ať už v komediích Jáchyme, hoď ho do stroje, Zítra to roztočíme, drahoušku nebo následující Příště budeme chytřejší, drahoušku a v řadě dalších filmech. Ztvárnil ale hlavně legendárního Krakonoše v televizním jediném hraném večerníčku. A co ví málokdo, zahrál si i Fantomase v první sérii pohádkového seriálu Arabela.

"František byl úžasný, fenomenální herec, člověk s velkým charisma. Nesmírně skromný, pokorný a tím, že masku Fantomase v sérii, kde jsem hrál malého Honzíka Majera, nikdy nesundal, dlouho nikdo nevěděl, kdo ho hrál. Ale jinak to byl skromný a bezvadný chlap," prozradil inStory.cz herec a šéf Herecké asociace Ondřej Kepka.

Přestože by se zdálo, že Peterka měl na každém prstu jednu ženu a že byl takzvaně do větru, opak je pravdou. Navíc jeho už tak pohnutý život poznamenala v únoru 2001 smutná událost, kdy ho při ranní procházce podél přehrady v Liberci, kde žil, srazilo auto. S několikrát zlomenými nohami ho do nemocnice odvezla záchranka a tam ho čekalo další peklo.

"Prodělal jsem 42 operací. Není to málo...?" říkal s trochu černým humorem v rozhovorech i v televizi. "Skákat přes kaluže asi nebudu a běhat maraton taky ne, ale jsem vůbec rád, že můžu chodit o francouzských berlích. Přitom já pohyb tak miloval," svěřoval se Peterka. 

Jen co se trochu srovnal se svou fyzickou kondicí a i s tím, že normálně a bez bolestí už nikdy chodit nebude, přišla další rána. Postihla jej rakovina jazyka. Prodělal několik ozařování i chemoterapií. Lékaři mu však rovnou řekli, že ho nejspíš nevyléčí, jen mu prodlouží život. František Peterka se přesto nevzdal. 

Až, když vytušil, že se blíží jeho poslední hodinka, nechal se odvést do libereckého hospice, kde po několika měsících zemřel. 

Kromě syna Michala ho tam navštěvovala i bývalá manželka Miluše. I když to byl její třetí manžel a přestože se mnoho let před tím rozvedli, zůstali přáteli. Sám Peterka byl ženatý třikrát, ale jednu ženu si vzal dvakrát. Paní Miluše jej navštěvovala doslova i u smrtelné postele. Jezdila za ním pravidelně. Naposledy za ním byla asi týden před jeho skonem. Prý už jen spal a skoro nevnímal. Metastázy měl nakonec všude a trpěl velkými bolestmi, lékaři jej proto museli v posledních týdnech tlumit morfiem. 

Na pohřeb mu přišlo pár přátel i bývalých kolegů a syn Michal. Dcera Michaela, která žila v Africe se rozloučit nepřijela. Peterkovi známí si mysleli, že je to tím, že je daleko a neměla možnost se na daný termín dostat do Liberce. Vše bylo ale jinak.

"Jeho dcera na pohřeb přijet ani nemohla, nebyla totiž dávno naživu. Umřela asi rok před Františkem právě v Africe. Jenže Frantovi se to nesmělo kvůli jeho zhoršujícímu se stavu říct. Nevím, jestli to pak tušil nebo mu to i někdo řekl, ale o dceři se nezmiňoval, jen o synovi," svěřil se jeden z libereckých známých oblíbeného herce. 

Bývalá žena Miluše byla rozhodnuta, že urnu s ostatky Františka Peterky umístí do "společného hrobu", kde měla rodiče i oba své předchozí manžele, které přežila. Nakonec si ale Peterkův syn Michal vymohl, že tatínkovi udělá vlastní důstojný hrob. A tak každý, kdo by na slavného Krakonoše chtěl zavzpomínat, dát mu na hrob kytičku nebo zapálit svíčku, to může udělat. Místo jeho posledního odpočinku poměrně lehce najdete v liberecké části Ruprechtice. Na hrobě, který je vpravo od hlavního vchodu, je výjev jeho asi nejslavnější role – Krakonoše.

Ke všemu mu před časem město Liberec odhalilo v budově radnice bustu, neboť byt Peterka nejenom občanem, ale i čestným občanem města, a všichni jej tu měli nesmírně rádi. Dodnes na něj vzpomínají sousedé v paneláku v libereckých Rochlicích, kde mnoho let herec bydlel. 

Autorský článek

 

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47