Herec a kreslíř Miloš Nesvadba oslavil neuvěřitelných 95 let

 Celebrity 
19. dubna 2020 09:26 / René Černý
  0
📷
6 fotografií v galerii
Miloš Nesvatba oslavil neuvěřitelné 95. narozeniny Archiv
Miloš Nesvadba, herec a kreslíř, a taky nesmrtelný princ ze země Zapadajícího slunce v pohádce Pyšná princezna, oslavil neuvěřitelné 95. narozeniny. Vzhledem k tomu, že kvůli současné koronavirové situaci patří do nejrizikovější skupiny lidí, musel se velké oslavy vzdát. Daří se mu s ohledem na věk a situaci dobře, ale jak prozradil jeho syn, mim a komik Michal Nesvadba, tatínek trpí jistou nemocí, která souvisí se stářím.

Miloš Nesvadba je nejstarším - emeritním členem Národního divadla v Praze, kam nastoupil v roce 1948. Odehrál stovky představení, natočil několik filmů, ale do podvědomí diváků se zapsal jako kreslíř a moderátor dětských pořadů. Vystupoval svého času hodně se Štěpánkou Haničincovou. Jeho syn Michal v jeho dráze v podstatě pokračuje. 

"Viděli jsme se na bezpečnou vzdálenost. Tatínek je doma, kouká z okna a moc nechápe, proč ti lidé nosí roušky. Je ve věku a stavu, kdy se mu věci musí víc a často vysvětlovat a opakovat. Ale jinak se mu daří dobře. Od mé ženy dostal bábovku, užil si to a těší ho, když jsou lidé šťastní a baví se," přiznal v rozhovoru pro ČT jeho syn Michal Nesvadba.

Bývalý tchán herečky a zpěvačky Světlany Nálepkové Miloš Nesvadba je ve věku, kdy mu zdraví sice slouží, ale hlava již tolik nepracuje. Trpí výpadky paměti a v podstatě Alzheimerova choroba částečně změnila i jeho fyzickou stránku. Jinak mu ale nic neschází. 

"Pořád kouká na svou milovanou Slavii na fotbal. Jen si myslím, že už moc neví, komu přesně má fandit," přiznal syn slavného herce a kreslíře, který vytvořil tisíce většinou vtipných výjevů, a jehož grafiky jsou velmi ceněné. 

"Mám Miloše velmi rád, byli jsme léta přátelé a taky jsme mu k jeho úctyhodným narozeninám poslali dopis a gratulaci. Bydlí kousek od nás na Vinohradech. Přeji mu, aby se mu v rámci možností stále dařilo a byl spokojený," prozradil jeho herecký kolega Jan Přeučil, s jehož druhou ženou Štěpánkou oslavenec řadu let účinkoval v Československé televizi.

"Zajímavostí je, že tatínek od svých 20 let má takový habdicap. Neslyší na jedno ucho. Dokonce i v divadle mu to dělávalo problémy, protože je to právě to ucho, kde byla nápověda. Tak se občas natočil i do lidí nebo na kolegy, aby mu napověděli, když náhodou nevěděl a neslyšel nápovědku," přiznal Michal Nesvadba. 

Nikdo doposud netušil, že jeho otec trpí tímto nedostatkem. Nikdo by to na něm ale nepoznal a starý pán je i přes své choroby jinak v pořádku. Pořád má rád humor. Nyní už kreslit nemůže, ale ještě před pár lety seděl denně ve své pracovně i několik hodin a tvořil vtipné a roztomilé obrázky.

Málo se třeba ví, že jako autor stál také u vzniku takových legendárních časopisů, jako byl Dikobraz, Mateřídouška nebo Sluníčko. Svá povolání miloval a cítil se být vždy více tím, co právě dělal. Rád říkával: "Já jsem víc malíř než herec." nebo také "Já jsem herec, ale taky rád maluju.".

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod