Poslední hospodyně Jana Wericha odhalila další tajemství života jeho rodiny

 Celebrity 
12. dubna 2020 08:56 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
Eva Tůmová poodhalila velká tajemství rodiny Jana Wericha Archiv, J. Hauer
Kdo by neměl rád Jana Wericha? Mnozí o něm vědí, jaký byl herec, glosátor, autor, ale málokdo tuší, jaký byl v soukromí. Jak žil, co mu chutnalo a jak vypadal život ve slavné vile na pražské Kampě. Tato tajemství odhalila už před dvěma lety v knize poslední hospodyně a rodinná přítelkyně Eva Tůmová. Nyní se chystá druhé a ještě zajímavější vydání.

Eva Tůmová je dáma v pokročilém věku, ale nesmírně sečtělá, vzdělaná a s neuvěřitelnou pamětí. Pamatuje si nejenom události, ale i jejich data a někdy i přímo čas. Proto také před časem vydala knihu A taky jsem vařila u Werichů, která není jen kuchařkou, ale vlastně unikátní osobní zpovědí hospodyně a ošetřovatelky rodiny Jana Wericha. A protože měla kniha obrovský úspěch, chystá se druhé vydání.

To mělo být již na pultech, ovšem současná situace s koronavirem to překazila. Nicméně jak ona, tak i nakladatel Pavel Mészáros věří, že se brzy dostane k lidem.

„Současný stav to vše trochu zbrzdil, ale my věříme, že nutná opatření snad brzy pominou a my budeme moct uspořádat krásný velký křest 2. vydání této knihy i s paní Evou Tůmovou, synem Jana Wericha – Jiřím Werichem Petráškem a několika zajímavými kmotry. Moc se na to těšíme, protože kniha bude zase plná zajímavostí, postřehů a historek, které paní Tůmová vypráví tak sugestivně a také s tak úžasným smyslem pro humor, že si to zamiluje každý. Ostatně zcela vyprodané první vydání je toho důkazem,“ prozradil nakladatel Pavel Mészáros.

Sama pamětnice a živý svědek života, zvláště poslední dekády života Jana Wericha a jeho rodiny, je nyní tak trochu „v domácím vězení“.

„Žijeme s manželem v seniorském domě, takže ven chodit nemůžeme, z pochopitelných důvodů. Ale nenaříkáme si, nenadáváme, snažíme se zabavit, a také se hodně zasmějeme. Když pak slyšíme, jak někteří politici říkají o současné koronavirové situaci, že ´jsme ve válce´, musíme se jenom usmívat. Říká to někdo, kdo válku neprožil a vůbec netuší, jaké to bylo. To totiž bylo skutečně něco úplně jiného…,“ namítá Eva Tůmová.

„Už se moc těšíme, až se budeme moct zase všichni společně shledat a pokřtít i s Pavlem Mészásorem tu naši novou společnou knihu,“ dodává hospodyně a rodinná přítelkyně Werichů, která ve slavném domě na Kampě v podstatě prožila celou řadu let a pamatuje si pochopitelně i chvíle, kdy Jan Werich v roce 1980 z tohoto světa po boji se zákeřnou rakovinou odešel. 

Protože Eva Tůmová je dětskou kamarádkou Jany Werichové, později pak i vychovatelkou Werichovy vnučky Fanči, měla možnost nahlédnout do nejintimnějšího soukromí rodiny. A že v knize nechybí ani originální recepty na pokrmy, které se u Werichů připravovaly, je samozřejmé. Kromě let strávených u Werichů Eva Tůmová poprvé vzpomíná i na svůj život, který byl plný osudových zvratů a setkání, už jen díky tomu, že sama je dcerou slavného čsl. legionáře, generálmajora Karla Střelky. Sama neměla život lehký. Mimoto v 50. letech potkala ve vězení Miladu Horákovou. Pak zase v nemocnici, kde léta pracovala, učila děti s rakovinou. 

Eva Tůmová, velmi pozoruhodná a skromná žena, která u Werichů pracovala proto, že k nim měla vztah a měla je nesmírně ráda, v původní knize vzpomínala i na to, jak jejímu panu domácímu vozil Karel Gott kravaty od Diora nebo Chanella. Spoustu dalších věcí a poodhalených tajemství se objeví i v pokračování. Původní nápad na knihu vzpomínek vznikl před lety při znovuotevření "Werichovy vily" na pražské Kampě.

"Ta vila panu Werichovi nikdy nepatřila, vždy byla města. Ale jinak tomu domu, který je teď nádherně zrekonstruovaný, nikdo neřekne," podotkla Eva Tůmová, která dokonce v prostorách, kde je na půdě dnes malý společenský sál, měla svého času svůj maličký byteček, aby nemusela jezdit domů přes půlku Prahy. 

Křest druhého vydání knihy se s ohledem na vývoj současné situace uskuteční nejspíš na podzim. O termínu a místě budou prý všichni včas informováni.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47