Petra Černocká nemůže zpívat, tak alespoň maluje

 Celebrity 
15. dubna 2020 09:33 / René Černý
  0
📷
10 fotografií v galerii
Petra Černocká nekoncertuje z obýváku Jaroslav Hauer
Loni oslavila neuvěřitelné 70. narozeniny, což jí dosud nikdo nehádá a někteří jí to možná ani nevěří. Petra Černocká, nesmrtelná Saxana, je další z umělců, kteří kvůli koronavirovým opatřením nemohou vykonávat svou profesi. Ale nestěžuje si, nenaříká a co prý ji už vůbec nenapadlo, aby takzvaně »koncertovala« z obýváku.

Za skoro padesát let své kariéry podobnou situaci nezažila. Dokonce ani za minulého režimu. Měla to štěstí, že nepatřila mezi ty, které by byly omezované a měly zákazy. Přitom pro to nemusela nic dělat. Jen zkrátka minulému režimu nějak nevadila. 

"Zpívat a vystupovat nemůžu, tak jen dodržuji jen to, co po mě stát žádá. Doufejme, že z toho tradice nebude. Jinak mě, ani přes to krásné počasí, ty letošní Velikonoce nějak dvakrát netěšily. To je ale asi případ i jiných mých spoluobčanů, kteří jsou smutní ze situace, jež zastavila společenský život. Ani vajíčka jsem nemalovala. Zato maluju jinak," prozradila Petra Černocká, o které možná ne všichni tuší, že taky velmi hezky maluje.

"Vloni, když jsem slavila své kulatiny, měla jsem v Galerii 1 v centru Prahy díky Praze 1 a mým přátelům a rodině krásnou výstavu svých obrazů a taky fotoobrazů, které jsme udělaly s dcerou Bárou Vaculíkovou. Překvapilo mě, kolik lidí mi řeklo, že se jim moje obrázky líbí. To víte, to každého autora potěší," říká Petra Černocká.

"Rozhodně si myslím, že jsou daleko lepší malíři než já. Třeba když vidím ty roztomilé obrázky mých kamarádek a kolegyň Ivy Hüttnerové nebo Vlasty Kahovcové, tak to je nádhera. Ale já se snažím dávat do toho své pocity, nálady, zážitky. A teď, když nemůžu zpívat, pár hodin denně u toho sedím a taky maluju," prozradila zpěvačka a herečka.

Několik obrázků obsahuje i její nová kniha, která vyšla loni na podzim. Jde o životní fotostory s názvem Saxana 70, které mapuje její profesní i soukromý život. "A jestli bude pokračování? To je spíš otázka na spoluautory a pana nakladatele. Jak jsem ale zaznamenala, nebyli by proti. A lidé, kteří knihu mají, jsou z ní nadšení. A kdo si ji u AOS Publishing objedná po netu, má jistotu, že ji dostane i s mým vlastnoručním podpisem," prorzadila Petra Černocká.

Podobně jako některé její kolegyně z branže také ona se pustila do šití roušek. Nebyly jich stovky ani tisíce, ale nějaké zvládla. Dokonce na zahradě udělala jakýsi provizorní rouškovník a pod ním ty ušité a vyprané hlídali dva zahradní trpaslíci.

"Šila jsem pro rodinu, kamarádky, nebo i naše paní prodavačky v sámošce. Prostě, kdo neměl, toho jsem podarovala a měla jsem z toho dobrý pocit. Je úžasné, že i v téhle situaci se ukázalo, jak my Češi jsme šikovní a že se umíme semknout. Já si nemám na co stěžovat. Mám kde bydlet, co jíst, jsem díkybohu zdravá, mám úžasnou rodinu. Je mi líto a zároveň obdivuji ty seniory, kteří jsou na tom zdravotně bídně, nebo nikoho nemají, teď musejí být zavření v těch domovech seniorů. A pak taky těch doktorů, sestřiček, prodavaček a všech. Smekám před nimi," podotkla Černocká.

Že by se nechala inspirovat některými svými i mladšími kolegy a zkusila třeba z obýváku nebo ze zahrady »koncertovat«, jí prý ani nenapadlo.

"Nějak jsem k tomuhle nedošla a nemyslím si, že bych to takhle chtěla dělat. Nikoho neodsuzuju a naprosto chápu, že ti mladší chtějí mít stále kontakt se svými fanoušky a nějak se realizovat. Já jsem přeci jen trochu stará škola a raději si počkám, až budu moct někde venku nebo v kulturáku zpívat a můj Jirka (Pracný) bude hrát. Doufáme taky, že některá ta nařízení brzy opadnou a alespoň v létě pár těch nasmlouvaných akcí odehrajeme," doufá zpěvačka.

Léto hodlá strávit vesměs na chalupě na severu Čech, chodit na výlety, procházky a užívat si klidu. "Manžel mi koupil elektrokolo, tak na to se moc těším, protože nebudu muset jezdit jen po rovině," dodala s úsměvem Petra Černocká.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím