Josef Maršálek z Peče celá země začínal od nuly. Ochutnali od něj Elton John i Alžběta II.

 Celebrity 
09. března 2020 09:23 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
Josef Maršálek se díky pořadu stal televizní hvězdou Archiv ČT
Občas mu říkají, že vypadá jako Hagrid z Harryho Pottera. Je mu přitom 37 let a téměř přes noc se z něj v Česku stala televizní hvězda díky pořadu Peče celá země. Dobrosrdečný profesionál každým coulem začínal přitom od nuly a dobře ví, jaké je nemít práci ani bydlení, a jen doufat, že sen, který si vysnil, se splní.

Josef Maršálek je prototyp muže, kterého si, ač nevypadá jako Brad Pitt nebo Justin Bieber, na první dobrou zamiluje každý. Je empatický, má obrovské charisma, a ač je to kus chlapa, je velmi milý a decentní. Přitom dokáže v cukrařině tak úžasné věci, které je radost nejenom jíst, ale hlavně se na ně dívat. A pak je člověku líto je vůbec konzumovat.

Přes noc se z Josefa Maršálka díky pořadu Peče celá země stala televizní hvězda. On ale stále zůstává nohama na zemi. Vydal dvě knihy, přestěhoval se za přítelem na venkov do jižních Čech a velmi se mu daří. Dobře ale ví, co to je začínat od nuly. Nemít v jednu chvíli bydlení ani práci. To sám před mnoha lety zažil. Ale je rád, že si tím prošel, protože ví, o čem život je. 

"Před 18 lety jsem se navzdory rodičům vydal do světa. Sbalil jsem si věci, nasedl na rodné Moravě na vlak a po 300 kilometrech jsem vystoupil v Praze na Hlaváku. Stál jsem tam a vážně nevěděl kudy kam. Najednou mi došlo, že nemám kde bydlet, nemám práci a že jediné, co mám, jsou našetřené peníze, co jsem si původně jako učitel vydělal. V té době jsem měl plat 8 400 korun měsíčně," prozradil před časem Josef Maršálek. 

Protože si ale odmala šel za svým snem, kdy chtěl péct a dělat cukrařinu, stal se z něj mistr ve svém oboru. Našel si práci, k níž mu pomohli tehdy neznámí lidé, kteří měli kavárnu, a nakonec se z nich stali i přátelé. 

"Pracoval jsem od rána do večera a u toho jsem začal studovat vysokou školu hotelovou, která je soukromá, takže jsem si všechno sám platil. V červnu 2005 jsem s kamarádkou Markétou odletěl na brigádu do Anglie, kam jsem původně vůbec nechtěl. Dostal jsme se do hotelu v Bathu, pak jsem pracoval v agentuře a nakonec se mi do cesty připletla práce v obchodním domě Harrods, který patří rodině multimiliadáře Al-Fayeda.

Pak už to šlo téměř samo, i když Josef Maršálek si vše, čeho dosáhl, vydřel. Jeho skvělé zákusky a dorty ochutnali třeba Eltron John, britská královna Alžběta II. a řada dalších slavných a významných osobností. Pořad Peče celá země mu velmi pomohl a jak říká, teď už skoro nemá čas na pečení, protože vede kurzy a mentoruje. Ale svou práci pořád miluje a rozhodně se tohoto řemesla nevzdává.

Právě Maršálek je důkazem toho, že když člověk něco chce a jde si za tím, může toho dosáhnout. A že řemeslo má stále zlaté dno. Kromě knihy Péct, milovat a žít vydal nedávno Maršálek publikaci s názvem Moderní česká cukrařina. 

"Vznikla opravdu unikátní kniha, která čerpá z naší bohaté cukrářské historie a opatrně a vkusně reflektuje 21. století, ve kterém žijeme. Obrovské množství fotografií a dokonalá grafická práce zajistily, že týden po začátku prodeje byla kniha doslova a do písmene rozprodána. Jako kmotru jsem si dovolil oslovit dámu, které si velmi vážím, a to Lucii Bílou. Myslím si, že máme mnoho společného. Oba jsme začínali v jiných oborech, oba tvrdě makáme a oba milujeme svou rodinu a lidi. Já taky nic nedělám jen pro sebe,” říká Maršálek, který dodává, že rodina je pro něj nejvíc na světě. 

Křest knihy mu moderovala herečka Tereza Bebarová. Mezi pozvanými hosty byla jak Josefova nejbližší rodina, bratr kmotry Karel Zaňák s manželkou Adélou, které se Josef stal dokonce profesním garantem, tak i herec a moderátor Václav Kopta s manželkou či soutěžící z pořadu Peče celá země. Sladké občerstvení připravila Josefova sestra Zuzka s manželem Ottou a tříměsíčním synem Vojtou. 

"Je to neuvěřitelné, ale druhé vydání knihy je prakticky rozebráno, připravuje se třetí, a do toho začíná práce na zbrusu nové knize určené pro podzimní trh. Co víc si můžu přát. Jsem za to všechno nesmírně vděčný a uvědomuji si, že to není samozřejmostí a denně za to někam tam nahoru děkuju," dodává pokorně věčně usměvavý Josef Maršálek. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008