Adéla ještě nevečeřela! Je lepší ta pražská nebo chebská? Co by na to řekla Konvalinková nebo Fialová?

 Celebrity 
13. listopadu 2016 12:50 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
Petr Batěk jako baron Kratzmar v chebském představení Adéla ještě nevečeřela! archiv
S muzikály na různá i slavná filmová témata jako by se roztrhl pytel. Třeba takové téma, jako Adéla ještě nevečeřela. Hraje se jak na pražské Broadwayi, tak i v chebském divadle. Které představení je lepší? A když dva dělají totéž, je to totéž, nebo úplně jinak? Co by na to řekly herečky jako Naďa Konvalinková nebo Květa Fialová?

Pokud pomineme herecké a pěvecké obsazení, kde pražská Brodawayi sází hlavně na známé tváře a jména, jako Kavalčík, Dejdar, Vondráček, Laufer, Kostková, Poullain, Kopta nebo Štěpánek. Byť ne vždy to je tak úplně výhra, ale lze říct, že s městským divadlem v Chebu jde o srovnatelné výkony. Možná, že tam to mají herci o to těžší, protože u nich diváci více čekají na výkony, než jen na to, kdo ze "slavných tváří" se objeví, nebo jen pojde. Co by na obě představení řekly herečky a kamarádky Naďa Konvalinková nebo Květa Fialová, které hrály ve filmovém zpracování? 

Zatímco pražská Adéla měla obnovenou premiéru už před měsícem, obnovenou premiéru tohoto muzikálu, napsaného na motivy legendárního filmu Jiřího Brdečky a Oldřicha Lipského, uvedlo chebské divadlo před týdnem. "V obou případech je to oddechová podívaná pro celou rodinu a ani jedno provedení vás nezklame," svěřila se VIPstory.cz paní Daniela, která si dala tu práci a jela se podívat na obě.

Film zná asi každý, ale v divadelním pojetí a v muzikálu vůbec, asi už méně lidí. V chebském představení exceluje hlavně divadelní, filmový a telvizní herec Petr Batěk, bratr herce Pavla Baťka. Chebská inscenace pod režisérským vedením Zdeňka Bartoše vznikla v koprodukci s karlovarským divadlem a vsadila mimo jiné na živý hudební doprovod. Komiksové kresby Dana Černého vtipně dokreslují příběh a působivě doplňují scénu. Nechybí ani originální kostýmy a rekvizity. Květinka Adélka začíná jako loutka, ale protože s jídlem roste nejen chuť ale i její velikost, končí jako reálná postava a její večeři si, stejně jako ona, diváci užijí.

„Filmovou předlohu jsem neviděl dobrých dvacet let, ale pamatuji si, že mi připadala vtipná. V hlavě mi utkvěla hlavně působivá Švankmajerova animace masožravé květiny. A samozřejmě "rozvrkočená" Květuš.“, řekl po premiéře Zdeněk Bartoš, umělecký šéf Městského divadla v Chebu.

V jeho představení rozhodně humor nechybí, je vidět, že jak chebské tak karlovarské herce to baví a že si ho užívají. Zaujme Karolína Jägerová v roli Květušky i Pavel Marek jako gymnasiální profesor ve výslužbě. Výrazná a velmi autentická je i postava barona Kratzmara v podání Petra Baťka. „Kracmarovskou inspiraci jsem hledal převážně ve své fantazii, tedy uvnitř sebe. Také dělám věci s velkým zápalem, jako tento šílený botanik a občas mám pocit, že mě plody mé práce sežerou. Vlastně toho máme hodně společného, odtud možná pramení i ona autentičnost.“ svěřil se s úsměvem herec Petr Batěk, který však rozhodně neříká, aby se diváci nešli podívat na pražskou Adélu.

"Ať si každý udělá obrázek po svém a je dobře, že se tato témata dostávají mezi lidi i jinak. než ve filmové nebo televizní podobě. My se v Chebu snažíme, abychom Adélu hráli dobře, vtipně, a aby to diváky bavilo," dodal Batěk, který hraje mimo jiné i na Nové scéně Národního divadla nebo Na Fidlovačce...

Chebské divadlo má ve svém repertoáru i jiný zajímavý počin uměleckého šéfa Zdeňka Bartoše, a to velmi působivou adaptaci úspěšného románu o osidlování pohraničí pod názvem Cejch. Tento příběh z Krušnohoří podle spisovatele Zdeňka Šmída byl zařazen do projektu Rok regionálních divadel, proto pokud nemůžete zajet do Chebu, nenechte si ho ujít v televizní adaptaci, kterou uvede ČT Art právě v pondělí ve 20:30.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008