Herec Pavel Kříž se ostře pustil do uprchlíků! Tohle si za rámeček nedají!

 Celebrity 
09. dubna 2016 04:01 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pavel Kříž si o uprchlické krizi myslí své a s emigrací má bohaté zkušenosti! archiv ČT
Herec Pavel Kříž, kterého mnozí znají jako jelimánka, Štěpánka Šafránka z filmů o Básnících, rozhodně žádný jelimán není. Kromě toho, že je to vystudovaný lékař, je vnímavý a umí říct i svůj názor. Podobně, jako třeba Karel Gott se i on vyjádřil k aktuální, žhavé situaci o uprchlících a celé krizi. Některým jeho kolegům se to asi moc líbit nebude.

Sám Kříž před 30 lety emigroval, aby utekl před komunismem a mohl žít svobodně. Ale to, co se nyní děje, ho v klidu nenechává. Alespoň se tak vyjádřil pro magazín Dnes.

Jeho cílem se stala tenkrát Kanada, kde se začal cítit jako doma až teprve nedávno. Učil se cizí jazyk, poznával místní zvyky a snažil se přizpůsobit. A v tom dnes vidí jeden z největších problémů. Zatímco v dnešní době se uprchlíkům vše přizpůsobuje, dřív se museli oni přizpůsobit místním lidem. Když tak Kříž, tenkrát jako úspěšný herec, odletěl do Kanady, nikdo ho neznal. Musel se protloukat, jak to šlo a ukázat, že něco umí. Z herce a lékaře spadl v zahraničí skoro na samé dno.

„Má první práce byla na stavbě. Jen mi to moc nešlo, a tak mě převedli na sbírání odpadků. Prostě děláte, co se dá, než se naučíte jazyk, a pak je možné se posunout dál. Byl jsem za všechno moc vděčný a jsem dodnes,“ řekl pro magazín Kříž.

Velký problém podle Kříže je také to, že o islámu a celkově muslimech Češi a obecně Evropa příliš neví. „Ten, kdo rozděluje muslimy na radikální a umírněné, buď nemá o tomto náboženství dost informací, nebo vědomě lže. Islám žádné takové dělení nezná. Když se stáváte muslimem, přijímáte tuto víru za svou komplexně, se vším všudy. Nelze říct, já budu jenom dávat almužny chudým, ale nebudu řezat hlavy. Když je potřeba, musíte dělat obojí,“ namítá herec.

O Islámu si myslí své a zvedá varovně prst! „Islám je opravdu velmi problematická ideologie. Podílel jsem se před pár lety na přípravě scénáře o islámu. Nakonec z toho sešlo, protože se všichni začali bát. To je zvláštní náboženství, když v lidech vzbuzuje strach, napadlo mě. Přečetl jsem kvůli tomu Korán a spoustu dalších materiálů a nezanechalo to ve mně moc příjemný pocit,“ podotkl představitel Štěpána Šafránka, ale i celé řady dalších rolí.

Momentálně by podle něho bylo nejlepší, aby se uprchlíci vrátili buď tam, kam patří nebo přijali místní zvyky a kulturu. „Muslim nebere ústupek jako laskavost, ale jako slabost. Třeba v některých kanadských provinciích se nedoporučuje říkat Merry Christmas, aby to prý neurazilo ty skupiny, které Vánoce neslaví,“ dodal Kříž s obavou o svět, který je prý doslova nakažený a je jen otázkou času, kdy nemoc propukne a všechno pěkné zničí.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47