Předčasná smrt geniální zpěvačky a české herečky, která strčila do kapsy i Barbru Streisandovou

 Celebrity 
20. listopadu 2015 03:02 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
O zpěvačce se traduje, že měla absolutní sluch a nikdy nezazpívala ani tón falešně archiv ČT
Laďka Kozderková, vynikající herečka a zpěvačka, od jejíž smrti dnes uplynulo 29 let. Zářila na muzikálové scéně i v komediálních filmových rolích a její pěvecké výkony, pedagogická činnost i přátelská povaha scházejí mnohým dodnes.

Ačkoli měla Laďka Kozderková univerzální hlas a dokázala zazpívat cokoliv, nebyla u nás příliš doceněná. V Čechách ji sice diváci milovali, ale za hranice se její sláva nedostala. A přitom stačilo tak málo a česká rodačka mohla stát na nejproslulejších podiích světa. Zazářila v muzikálu Hello, Dolly! A odborníci, kteří muzikál viděli na několika světových jevištích, se unisono shodli, že Laďka byla nejlepší představitelkou Dolly vůbec a že jejímu výkonu se nevyrovnala ani proslulá Barbra Streisandová. Jak kdysi prohlásil tehdejší ředitel karlínského divadla Ladislav Županič: „Kdyby tehdy zažíval muzikál takový boom jako dnes, našel by v Laďce Kozderkové hvězdu první velikosti. A dovolím si i tvrdit, že kdyby se narodila jako Američanka a zpívala na Brodwayi, tak by o ní uslyšel celý svět. Bohužel se však narodila na špatném místě a ve špatné době.“

Je neuvěřitelné, že z představení s Kozderkovou nevznikl žádný ucelený záznam. Režisér tehdy natáčení odmítl s tím, že kdyby se muzikál vysílal v televizi, do divadla by na představení již nikdo nechodil. I jeho malost zavinila, že žádný záznam nikdy nevznikl, a tak i proto sláva hvězdné zpěvačky pomalu, ale jistě ve vzpomínkách bledne.

Naposledy stála Kozderková na jevišti v říjnu 1986. V té době tušila, že je zle, neboť zhoubná nemoc se vrátila. Tehdy prohlásila: „Já se poprvé v životě bojím.“ Laďka Kozderková podlehla rakovině plic 17. listopadu 1986 v pouhých 37 letech.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím