Tajemství cholerika Jiřího Kodeta. Ve skutečnosti byl ještě větší pedant než v Pelíšcích!

 Celebrity 
04. prosince 2014 04:14 / Vítek Koldinský
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kodet byl jak ve filmu, tak v životě neskutečný pedant.  archiv
V myslích veřejnosti zůstal Jiří Kodet (†67) tím cholerickým otcem Krausem, válečným invalidou a kriplem po třech infarktech z Pelíšků. Jeho nejbližší se dnes nezdráhají přiznat, že svoji nejslavnější roli nehrál. Takový on skutečně byl, cholerik a pedant do morku kostí.

„Naše máma ještě ten film viděla, než zemřela, a ptala se, jestli to napsali o Jirkovi. Protože když jeho žena Soňa zkazila knedliky, tak to byl velký problém,“ líčí Kodetova nevlastní sestra, herečka Evelyna Steimarová. Že s Kodetem nebylo jednoduché pořízení, potvrzuje v dokumentu Tajemství Jiřího Kodeta i režisér Knoflíkářů Petr Zelenka. „On byl trošku útočnej, rád dával člověku najevo, že je trošku póvl. Pozurážel celý štáb, já jsem se pak za něj chodil omlouvat. On třeba méně známým herečkám říkal, aby nemluvily, když mluví on, že ony jsou z Plzně a on z Národního divadla z Prahy,“ vzpomíná na nelehké natáčení Zelenka.

Celý Kraus z Pelíšků! A přitom mnoho nechybělo, a v Pelíškách si nezahrál. „Ta postava Krause měla předobraz v dědečkovi scénáristy Petra Jarchovského. Když Jirka Kodet přijel na natáčení, zkoušeli jsme to, a vypadalo to blbě. Měl zubní protézu, šišlal, šumloval. Producent propadl tomu, že to bude blbý a že on tak složitou roli nedá. Ale režisér Krejčík, který v Pelíškách hrál rodinného lékaře, se za něj postavil. Tvrdil, že se nám trpělivost s ním vrátí. A měl pravdu, naprostou!“ vzpomíná po letech v dokumentu režisér Pelíšků Jan Hřebejk. Tajemství Jiřího Kodeta odhalí jeho sestra, manželka i přátelé v dokumentu TV Barrandov v pátek 5. prosince ve 21:15.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008