Známý režisér a herec, zakladatel ankety Zlatý slavík, Ladislav Smoljak se narodil chudý jako kostelní myš. Po smrti po něm zůstaly miliony.

 Celebrity 
19. dubna 2014 06:30 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Režisér, herec a velký mystifikátor Ladislav Smoljak Foto: Facebook
Fenomén Jára Cimrman se zrodil právě v hlavě Ladislava Smoljaka a jeho spolužáka z fakulty Zdeňka Svěráka. Oba mystifikátory musel nesmírně těšit fakt, že postavu českého génia a velikána vykreslili tak realisticky, že dodnes se mnoho lidí domnívá, že skutečně žil.

Smoljak se přitom pro nedostatek talentu nedostal na DAMU a vzdělání si doplňoval na Vysoké škole pedagogické. Zde se také seznámil se svým přítelem a nerozlučným parťákem Zdeňkem Svěrákem, se kterým založil Divadlo Járy Cimrmana, které se již přes čtyřicet let těší obrovské popularitě. Málo se ale o Smoljakovi ví, že právě on je "otec" ankety Zlatý slavík, kterou za svého působení v časopise Mladý svět v roce 1962 vymyslel a uvedl v život.

Paradoxem je, že Smoljak, který se v roce 1931 narodil do velmi nuzných poměrů a v podstatě celý jeho život byl chudobou poznamenaný, zanechal po své smrti svým čtyřem potomkům mnoha milionové dědictví.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím