Zemřela Boženka ze Sněženek a machrů, jedna z nejkrásnějších českých hereček. V posledních týdnech života dostávala silné dávky morfia

 Celebrity 
18. října 2022 10:51 / René Černý
  6
📷
5 fotografií v galerii
Valentina Thielová zemřela ve věku 89 let Česká televize / volný zdroj
V naprostém šoku jsou někteří kolegové a přátelé herečky Valentiny Thielové. Zdrtila je zpráva, že herečka v sobotu zemřela. Bylo jí 89 let. Přitom ještě donedávna byla i přes svůj věk stále krásná, svěží a hlavně komunikovala s přáteli. Vzdálenější rodina ale všechny její blízké od ní odstřihla, a ti se ani nedozvěděli, že odchází, natož že zemřela.

Se zprávou o skonu herečky Valentiny Thielové, jejíž život a osud by byl námětem na hollywoodský trhák, přišla spisovatelka Blanka Kovaříková. Ta se svěřila, že ještě před dvěma týdny s herečkou mluvila krátce po telefonu a pak už na to neměla sama Valentina síly.

„Věřím, že je jí teď už dobře a že by si přála, abychom byli veselí a příliš nesmutnili. Je už se svou maminkou, Arpádem a dalšími lidmi, kteří jí byli nejmilejší,“ napsala na sociální síti Kovaříková.
Thielová, která by příští rok oslavila 90. narozeniny, strávila poslední týdny života v jednom z pražských hospiců. Podle dostupných a důvěryhodných informací dostávala silné dávky morfia. To by napovídalo tomu, že trpěla vážným onemocněním, které neměla šanci i s ohledem na svůj věk zvládnout. 

Velmi zvláštní byla prý situace, jak se Valentina Thielová „odstřihla“ od svých blízkých přátel. Jedním z nich byl i moderátor Face To Face René Kekely, kterého zpráva z odchodu herečky velmi zdrtila. 
„Je to pro mě šok a je mi z toho smutno. Valinka měla nádherný věk, a pokud nebyla naděje, už ji alespoň nic nebolí. Prý odcházela pomalu a dlouho, naštěstí zemřela ve spánku. Naprosto šokující je pro mě, ale i pro další, třeba pro Jana Přeučila a Evu Hruškovou, kteří také byli jejími blízkými přáteli, to, jak s námi jedna z jejích neteří komunikovala, respektive vůbec ne,“ řekl inStory.cz René Kekely.

„Před asi dvěma měsíci mi zavolala nějaká paní Michaela Svatá, která si pár měsíců před tím právě na toto příjmení své původní úředně změnila. A oznámila, že pokud chceme někdo s Valinkou komunikovat, tak výhradně přes ní. Že ona sama nebude zvedat telefony a odpovídat na maily, přitom jsme spolu často a čile psali, volali si. Že si to nepřeje a že s ohledem na její zdravotní stav to nechme takhle. Já jsem se zeptal, co se děje, zda Valentinu postihla nějaká stařecká či vážná nemoc. Zda je to vážné, a ona jen řekla, že to nechce řešit, že případně někdy jindy. Ať jí klidně zavolám a ona, pokud uzná za vhodné, tak mi Valinku předá. Byl jsem z toho v šoku a špatný dva dny a říkal jsem si, aha, takže to bude asi jinak,“ podotkl René Kekely a dodal ještě jednu zásadní informaci.

„Pokud je to tatáž neteř z těch dvou, které Vali měla, protože nikoho jiného neměla, která ji – jak se mi Vali před lety svěřila – řekla: Teto, rozmysli si a řekni mi, co chceš obléct do rakve, až umřeš? Tak pak mi to mnohé vysvětluje. Valentina z toho tehdy byla dost špatná, dokonce i plakala. Později se mi svěřila, že se o ní jedna z neteří začala starat, doprovázet ji a v podstatě bez ní nemůže udělat ani krok,“ podotkl Kekely.

V šoku z odchodu Thielové jsou také manželé Přeučilovi. „Velmi mě ta zpráva zasáhla, i manžela. S Valinkou jsme v osobním kontaktu nebyli mnoho měsíců, možná více než rok. Začala se stranit lidí, v podstatě jako kdyby se vymlouvala, ale bylo evidentní, že to není z jejího rozhodnutí. Ona se strašně ráda scházela, povídala si. Byla s ní legrace. Byla to úžasná, šarmantní dáma s velikým přehledem, znalostí jazyků a nelehkým osudem. Věci však brala s nadhledem a elegancí. Když jsem se dozvěděla náhodou, že odešla, fakt jsem doma nadávala, jak sprosté je, že jsme nestáli nikomu ani za to, aby nám tu zprávu sdělil nebo aby před tím napsal, zavolal, že je na tom Vali špatně, abychom se mohli rozloučit nebo alespoň na ni myslet,“ podotkla herečka Eva Hrušková. 

Valentina Thielová byla sice herečka „menších“, zato výrazných rolí. Na svém kontě měla desítky rolí v televizi, filmu i v divadle. Nejvýrazněji se zapsala do povědomí diváků asi jako profesorka Boženka ve Sněženkách a machrech nebo v řadě kriminálek či slavném filmu Florenc 13:30. 

Její osud byl neuvěřitelný. Kromě jiného po 60 letech objevila svého nevlastního bratra, který žije na Floridě. Od té doby si téměř denně telefonovali, psali. Plánovali velké setkání, ale nikdy se nesešli.
Thielová se koncem 60. let minulého století jako tehdy velmi krásná a sexy herečka účastnila delegace filmového festivalu v Argentině a doslova přes noc se z ní stala největší hvězda festivalu. Jako jediná československá herečka v historii získala i cenu Perla Atlantiku. Prsten s nesmírně cennou pravou lovenou perlou. „Psaly o mně všechny noviny, byla jsem ve všech rozhovorech. Zastínila jsem tam tenkrát všechny filmové hvězdy, včetně těch světových. A to jsem měla s sebou kufřík s dvěma šaty, jedním párem bot a v kapse jsem měla pár dolarů. Asi proto, že jsem se chovala normálně, že si mě jeden novinář vyhlídl a napsal o mně rozhovor, se toho chytli všichni. Vůbec jsem to neplánovala a nečekala, co nastane. Ale bylo to krásné,“ vyprávěla herečka později přátelům. 

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou, která byla dvakrát vdaná, byla bezdětná a kromě jiného se zapsala do povědomí lidí i slavnou reklamou za fixátor na zubní protézy, z čehož si sama dlouho dělala legraci, si prý nepřála pohřeb. Kde a jak skončí její ostatky, není zatím jasné. Byt v pražských Strašnicích, tantiémy a veškerý majetek zdědí její jediné dvě příbuzné, kterými byly dvě neteře. 

Autorský článek, další zdroj: ahaonline.cz, novinky.cz

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod