Legendární film s Burianem slaví 80 let. Zajímavosti, které jste o Přednostovi stanice určitě nevěděli

 Celebrity 
29. září 2021 18:59 / René Černý
  0
📷
8 fotografií v galerii
Vlasta Burian v pozadí s Jaroslavem Marvanem a Zitou Kabátovou v komedii Přednosta stanice Se svolením České televize
Kdo by neznal slavnou písničku Přednosta stanice, která vzešla z legendárního prvorepublikového filmu, v němž exceloval Vlasta Burian. A nejenom on. Ale i Jaroslav Marvan, Václav Trégl nebo Zita Kabátová. Právě Kabátová zemřela před devíti lety a byla jedinou žijící herečkou snímku, který letos slaví 80 let od svého natočení. Za natáčením je ale řada zajímavých detailů, které jste rozhodně nevěděli.

Exteriéry slavného černobílého snímku, který Vlasta Burian natáčel jako 49letý již slavný herec, vznikaly na dvou místech. Reálie na nádraží v pražských Jinonicích, dnes stanice Praha-Waltrovka, a bližší záběry pak v dnes již neexistujících ateliérech Foja Radlice. 

Ve filmu se stanice, kde falešný přednosta, tedy Vlasta Burian, úřaduje spolu s paní přednostovou, tehdy mladou a krásnou Zitou Kabátovou, jmenuje Mokrá nad Soupravou. Zmatky ale byly i v samotném filmu. Zatímco v jízdním řádu i na budově je název Mokré nad Soupravou ve středním rodě, v dialozích se objevuje Mokrá v rodě ženském.

Všechny záběry interiérů, jak na nádraží, tak v legendární Hejhalově restauraci, byly natočeny v radlických ateliérech. Filmaři tehdy moc neuměli zvučit a svítit detaily, a navíc bylo potřeba odhlučnit ruchy z exteriérů. Proto se v ateliérech natáčelo daleko více než třeba dnes. 

Dnes již kultovní snímek se ale dlouho vůbec nevysílal tak, jak jej známe dnes. Existují totiž dvě verze. Původne do něj nebyla zařazena úvodní vtipná scénka v Hejhalově restauraci, kde se Vlasta Burian zadarmo najedl a film byl vysílán zkrácený. Což se stalo i loni, kdy byl vysílán v jedné z televizí. Po dlouhá léta proto nedávala smysl scéna na nádraží, kdy Burian prodává jízdenku dívce, která si ho pamatuje z restaurace a připomene mu, jak se levně u nich najedl. 

Diváci však milují scénu, kdy Vlasta Burian jako falešný přednosta stanice přijímá telegram před inspektorem transverzální dráhy Kokrhelem, který mu přikazuje, aby na něj také odpověděl. Burian však nevěděl, oč jde, a do telegrafu začal mluvit jako do telefonu. Tato scéna se ale opravdu stala.

"Marvan během svého mládí ve dvacátých letech pobýval na Podkarpatské Rusi jako poštmistr. A odtud měl zkušenost, kde opravdu jeden z pracovníků tamní pošty tímto  způsobem přijímal telegramy se slovy: Tečka, čárka, čáááárka, tečka, tečka... O svém zážitku řekl pak Burianovi, kterému se scéna natolik líbila, že ji nechal zařadit i do filmu," vzpomínala za svého života legenda československého filmu Zita Kabátová. 

Ta byla také dlouhá léta jedinou žijící herečkou tohoto legendárního filmu. Vlasta Burian zemřel v roce 1962, Jaroslav Marvan o dvanáct let později, Václav Trégl, který hrál příručího, odešel v roce 1979 a Darja Hajská, která ztvárnila hospodyni a zároveň Tréglovu partnerku, o další dva roky později. 

Velkou zajímavostí je osobnost skutečného přednosty stanice a filmového manžela Zity Kabátové. Toho si zahrál herec a malíř Antonín Zacpal. Zemřel v roce 1994 ve věku 86 let a šlo o dědečka Dominiky Gottové, tatínka její maminky Antonie Zacpalové. 

Osmdesát let starý snímek, který snad viděl už každý, má i po 80 letech své věrné diváky. I proto, že písnička s textem "Přednosta stanice, to prazvláštní je tvor, před ním se klaní semafor, šarže je hrozná, každej ho pozná, červený nos i čepice, to je přednosta stanice" zlidověla.

Když v roce 1998 vyhlásila Česká televize anketu o nejpopulárnější filmovou veselohru století, mezi tituly čtyřicátých let vybojoval první místo právě tento film před snímkem ze stejného roku s názvem Hotel Modrá hvězda.

Zdroj: autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít