Herečka Patricie Solaříková promluvila o plíživé nemoci

 Celebrity 
11. června 2019 10:52 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nebezpečná nemoc nenechala chladnou ani herečku Patricii Solaříkovou Tereza z Davle pro ALSA z. s.
Hvězdy se zahalily do pampelišek, aby pomohly pacientům s vážnou nemocí ALS. Herečka Patricie Solaříková si nasadila krásný květinový věneček, Jana Plodková se procházela po kvetoucí zahradě, herečka Kateřina Sedláková si zamotala květy do vlasů.

Zpěváci Peter Pecha a Thom Artway si za klobouk zasunuli květinu a Linda Bartošová se kochala kyticí pampelišek na stole. To vše kvůli focení kalendáře, který usnadní život pacientům s touto vážnou nemocí.

Ač je pampeliška veselou květinou, její propojení s pacienty trpící ALS skrývá smutné poselství. „Pampeliška symbolizuje problematiku odcházení dechu našich pacientů - nemoc končí udušením téměř v 99 % případů,“ říká ředitelka spolku ALSA Eva Baborová. Stejně jako pampeliška přichází postupně o své chmýří, tak ztrácejí pacienti kontrolu nad svým vlastním tělem. Zkušenost s touto krutou nemocí má Kateřina Sedláková.

“Rozhodla jsem se podpořit ALSA z. s. a stát se tváří kalendáře, protože ALS podlehl před necelými třemi lety můj nevlastni otec a tudíž vím, čím si procházejí nejbližší pacientů a že každá, byť sebemenší pomoc má smysl,“ říká snoubenka Petera Pechy.

Plíživá nemoc nenechala chladnou ani herečku Patricii Solaříkovou: „Upřímně je pro mě ALS jedno z nejhorších onemocnění vůbec. Ta absolutní bezmoc, kdy je člověk uvězněn ve vlastním těle, musí být strašná. Proto jsem ráda, že existuje ALSA z. s. , která jako jediná v republice pomáhá právě těmto pacientů. Pro mě je spolupráce s nimi naprostou samozřejmostí,“ vysvětluje Patricie.

S organizací ALSA dlouhodobě spolupracuje i Jana Plodková. „Přináší mi to radost. Jednak jsou vidět výsledky veřejné podpory pacientů, jejichž osud je bohužel dán nemocí a nejde jej změnit, a jednak každé setkání s pacienty a se ženami, které za ALSOU stojí, je obohacující,“ říká s tím, že se jí líbí být součástí celého projektu.

Již potřetí se focení ujala fotografka Tereza z Davle, která své tradiční černobílé fotografie doplní o barevný prvek pampelišek.

První část focení mají už někteří za sebou, a i když bude kalendář velkým překvapením, tak jsou zatím k nahlédnutí alespoň exkluzivní fotky ze zákulisí focení. Další série je v plánu již brzy a kalendář bude pokřtěn na Benefičním koncertě 3. 10. 2019 v Pražské křižovatce, který moderuje dlouhodobá podporovatelka ALSA z.s. Patricie Solaříková. Vystoupí například David Kraus, Ondřej Brzobohatý, Marta Jandová, David Deyl a mnozí další.

Výtěžek z kalendáře je věnován na podporu pacientů s ALS. „Peníze z kalendáře budou použity na rekondiční pobyt a také na asistenční služby pro naše pacienty. Našim největším snem je pak zřídit specializované centrum,“ dodává Eva Baborová.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod