Zachraňují hrad, kde Louis de Funes točil jeden z nejslavnějších filmů

 Celebrity 
23. září 2017 02:10 / René Černý
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hradu, kde Louis de Funes a Jean Gabin točili film Tetovaný, hrozí zřícení! archiv
Nadšenci z jihozápadní Francie se pustili do záchrany ruiny hradu, kde Louis de Funes a Jean Gabin točili jeden ze svých nejslavnějších filmů Tetovaný. Už v době, kdy se tu filmovalo, byl hrad ve špatném stavu.

Skupina nadšenců chce hrad Paluel zachránit od zkázy. Objekt z 15. století je už léta ve značně zanedbaném stavu a jeho nynější majitel, kterým je jistá monacká firma vedená Britem, dostal od francouzských úřadů ultimátum. Do 21. září, měli hrad zachránit. To se ale nestalo, protože prý na to vlastník nemá peníze. 

Stát je tedy odhodlán stavbu definitivně vyvlastnit a nařídit její aukci. Organizace jménem Adoptuj hrad nedávno vyzvala občany, aby urychleně přispěli na záchranu stavby, než úřady naplní svou hrozbu.

„Když se podaří shromáždit půl milionu eur, staneme se v budoucnu spolumajiteli hradu, protože jej chceme koupit. Případná obnova si vyžádá dalších 250 tisíc eur,” říkají zachránci.

Hrad Paluel posloužil v roce 1968 jako skvělá, reálná kulisa pro komedii Tetovaný s dvěma slavnými herci Funesem a Gabinem, kteří se - stejně jako ve snímku - ani v reálu zrovna nemuseli. „Jeden byl ješitnější, než druhý, ale oba byli skvělí. Hádali se i během natáčení. Ale oběma se hrad moc líbil,” vzpomíná bývalá produkční filmu.

Louis de Funes dokonce kdysi zvažoval, že by hrad koupil, ale sám vlastnil zámek Clérmont, který z poloviny odkoupil od příbuzných své ženy, která byla praneteří slavného básníka a spisovatele Guy Maupassanta. Jmenovala se Jeanne Augustine Barthélemy de Maupassant a zemřela teprve před dvěma lety ve věku 101 let.

Protože ale péče o jejich zámek, kde žili, byla náročná, od záměru manželé upustili. Hrad si nicméně stále drží status historické památky. Čítá osm ložnic, stáje, větrný mlýn, bazén, holubník, ale i přilehlé louky a lesy. Ovšem budova místy hrozí zřícením jednotlivých zdí. 

Údajně se zde měla natáčet i část ságy o Angelice, ale filmaři nakonec od záměrů upustili, protože našli jiné exteriéry a interiéry. 

„Snažíme se vysvětlovat, že monument je v ohrožení a že je nutné jej zachránit. Věříme v sílu kolektivu, který by poté demokraticky o budoucnosti hradu rozhodoval,“ řekl šéf sdružení, historik Julien Marquis.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008