SKANDÁL! Okradená a podvedená Bohdalka i další osobnosti! Přišly o miliony!

 Celebrity 
20. července 2017 12:25 / René Černý
  1
📷
2 fotografie v galerii
Jiřina Bohdalová je pochopitelně naštvaná, protože přišla o miliony korun! archiv ČT
Zřejmě mnohamilionévé škody dosáhne podvod, jehož jednou z obětí je nejslavnější česká herečka Jiřina Bohdalová. Ta chtěla své multi-miliony investovat mimojiné do umění, ale nejspíš těžce naletěla!

Obelhaná, okradená a podvedená se teď musí cítit Jiřina Bohdalová. Podobně, jako třeba režisér Ivan Zachariáš, ředitel rádia Impuls Jiří Hrabák a řada dalších, nakoupila obrazy od renomovaného pražského bankéře, dnes už bývalého pracovníka Komerční banky. Jak se ale ukázalo, šlo o falza hodnotných děl.

Jak uvedl server irozhlas.cz, bankéř Radek Pokluda podvedeným tvrdil, že umělecká díla jsou z majetku banky. Jak zjistil Radiožurnál, obrazy ale ve skutečnosti pocházely od překupníka obrazů Jaroslava Fröhlicha, kterého kvůli tomu státní zástupce obžaloval z podvodu.

Podvodník byl privátním bankéřem herečky Jiřiny Bohdalové téměř osm let. Věřila mu, bankéře jí přidělila Komerční banka s tím, že má na starosti primárně VIP klienty. Vždy, když viděl, že jí přišla na účet větší suma, nabídl jí, ať investuje do umění. Za obraz Emila Filly s názvem Zátiší s dýmkou a hrozny mu herečka zaplatila 1,95 milionu.

„Pan bankéř to prezentoval tak, že se jedná o propadlé zástavy Komerční banky a že KB nabízí tyto obrazy svým VIP klientům k odkupu za odpovídající ceny. Paní Bohdalová se cítí velice podvedena jak ze strany bankéře, tak ze strany Komerční banky. Neměli jsme tušení, že jde o padělek,“ uvedl advokát Jiřiny Bohdalové Michal Morawski. 

Ve skutečnosti ale obraz neměl s majetkem Komerční banky nic společného, Pokluda jej koupil za milion a půl na vlastní pěst prostřednictvím aukční síně Historie Praha. Stejně jako několik dalších obrazů pro své movité klienty, jejichž účty spravoval.

„Radek Pokluda k obrazům doplňoval vlastní podvodnou legendu o jejich původu a významně navyšoval cenu obrazů, kdy při těchto ‚obchodech‘ vystupoval jako vysoký bankovní úředník a u části obrazů tvrdil, že pochází z propadlých zástav Komerční banky,“ píše se v dokumentu, který má Radiožurnál k dispozici. 

Po bankéři podvodníkovi Pokludovi policie pátrá. Když zjistil, že se o obrazy zajímá policie, urychleně zmizel. Naposledy ho detektivové vystopovali v Istanbulu, předtím byl údajně na Fidži. Detektivům ale předtím, než zmizel do zahraničí, tvrdil, že nevěděl o tom, že jde o padělky.

Komerční banka se k problému nehlásí. I přes to, že bankéř prodával obrazy přímo v její pobočce na Václavském náměstí. Nejdříve s poškozenými klienty zástupci banky jednali, pak ale snaha o mimosoudní řešení skončila na bodu mrazu, říká advokát Bohdalové Morawski.

„Komerční banka nemá žádné informace o údajně podaném trestním oznámení. Jakoukoliv účast Komerční banky na soukromých aktivitách bývalého zaměstnance striktně vylučujeme. Komerční banka nekomentuje probíhající trestní řízení. Na tomto přístupu nic nemění ani to, pokud by se věc měla mimo jiných týkat i našeho bývalého zaměstnance,“ řekl mluvčí KB Pavel Zúbek.

Bohdalové advokát se rozčílil i nad tím, že banka od toho dala ruce pryč, proto nezbylo, než podat trestní oznámení. Tento podvod bude mít zcela jistě soudní dohru. Policie nyní zjišťuje, kolik podvedených má ex-bankéř dál na svědomí...

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum