Politici se porvali o přízeň herečky!

 Celebrity 
13. července 2015 03:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Lída Bárová byla velká česká herečka, ale jako člověk prý nebyla zrovna přívětivá a přátelská archiv ČT
Je inteligentní a krásná. Tak krásná, že se kvůli ní porvou dva ministři české protektorátní vlády. Lídu Baarovou obdivují nejvýznamnější muži té doby a šéf německé zpravodajské služby z ní chce dokonce udělat českou Matu Hari. Je to ale právě krása Baarové, která z obdivované prvorepublikové hvězdy nakonec udělá štvance.

V roce 1938 pak potká osudovou lásku. První muž německé propagandy Joseph Goebbels Baarovou nesmírně okouzlí. Nepatří sice k žádným krasavcům, kulhá na jednu nohu, je téměř o hlavu menší a doma na něj čeká manželka a horda dětí, ale přesto má pro Baarovou neodolatelné kouzlo. Její herecká kolegyně Adina Mandlová ve své knize vzpomíná, jak ji komplikovaný vztah s nacistickým pohlavárem rozmlouvala: „Začala jsem jí to rozmlouvat, protože Goebbels je nacista, a i když jsem toho o nacistech tenkrát ještě moc nevěděla, tušila jsem, že tohle Lídě neprospěje. Ale ona jen vzdychla a prohlásila, že to všechno ví, jenže si nemůže pomoci...“

Ale rovněž Goebbels, který patří k vyhlášeným proutníkům, kouzlu české hvězdy podlehl. Jeho mozek začal vysílat poněkud iracionální signály, když dokonce požádal svoji manželku, aby žili ve třech. Tohle přání mu projde na pouhých pár dnů. Na žádost Marty Goebbelsové zasáhne samotný Hitler. Poblázněnému ministrovi zakáže rozvod a přinutí ho vztah s Baarovou ukončit.

Zhrzená herečka se do konce života nezbaví nálepky „nacistické děvky“. Český národ ji nenávidí a jako kolaborantka stráví půl roku ve vězení.

Lída Baarová zemřela zapomenutá, osamělá, zahořklá a zbavená svéprávnosti dne 27. října 2000 v rakouském Salzburgu ve věku osmdesáti šesti let.

O Bárové v těchto měsících vzniká film, který natočil Filip Renč. Podle původních předpokladů nebude ale tak nákladný a rozsáhlý, jak se očekávalo. Kvůli úmrtí sponzora a donátora, podnikatele Petera Kovarčíka si nemohla údajně produkce tak vysoký rozpočet, jak byl původně stanoven. Natáčelo se navíc jen v České republice, zatímco původně se mělo točit v Německu, Rakousku, Polsku a údajně i ve Francii. Premiéra filmu bude začátkem příštího roku.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47