Zemřela největší celebrita světa!

 Celebrity 
02. července 2015 03:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Sir Nicholas Winton zemřel v úctyhodném věku 106. let! archiv
Slovo celebrita je jako červený hadr na býka pro mnoho lidí. Je to označení pro mediálně známou osobnost. Nazývají se jí často nejen herci, zpěváci, sportovci, kteří něco dokázali, ale i téměř bezvýznamné nicky, rádoby modelky, milenky sportovců či nicnedělající přísavky. Včera ale zemřela opravdu největší CELEBRITA světa - sir Nicholas Winton (+106).

Tento nenápadný, skromný a přitom velký muž zachránil za II. světové války 669 především židovských dětí před smrtí. Před plynem, kdy nacisté pro očištění rasy posílali nevinné lidi a děti obzvlášť do plynu.

V letech 1938 a 1939 Nicholas Winton tajně organizoval přepravu židovských dětí z Československa do Británie, aniž by o tom komukoliv řekl. O jeho hrdinském činu neměli tušení ani jeho nejbližší příbuzní. Toto tajemství zcela náhodou odhalila jeho žena Greta, a to až v roce 1988 při vyklízení půdy!

Našla sešit s fotkami a jmény zachráněných dětí a její manžel musel zkrátka s pravdou ven. Zatímco on chtěl štos papírů vyhodit, ona se rozhodla, že o takové senzaci mlčet nelze! Vše předala historičce Elizabeth Maxwel, která zorganizovala setkání Nicholase Wintona se zachráněnými »dětmi«. Dojemný pořad odvysílala britská televize BBC.

Sira Wintona přijali mnozí zástupci států, organizací, řada osobností, včetně britské královny Alžběty II., Václava Havla a Řád bílého va dostal také od prezidenta Miloše Zemana.Nominován byl i na Nobelovu cenu za mír, kterou paradoxně tento čestný a skromný, původně burzovní makléř, nikdy nezískal. V tomto případě se rozhodně sluší říct - čest jeho památce!
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod