Tajemství Jiřího Sováka. Šikanoval kolegy mlácením holí!

 Celebrity 
21. listopadu 2014 06:23 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jeho chování změnila až těžká autonehoda.  / inStory.cz
Zdání klame. A pro Jiřího Sováka (†79) to platí dvojnásob! Ačkoliv je legenda českého filmu už čtrnáct let po smrti, jeho herečtí kolegové mají stále v živé paměti hercovy cholerické výstupy často hraničící s ponižováním. Spravedlivého učitele Lamače ze seriálu My všichni školou povinní nebo mírumilovného rytíře Brtníka z pohádky Ať žijí duchové bychom v něm v takových chvílích hledali těžko. Jeho chování změnila až těžká autonehoda.

O Sovákových výbuších ví své i jeho manželka Anna. Vždyť poslouchala ze všech stran, kde jakou scénu kdy Sovák během natáčení nebo v divadle ztropil. „Dokázal být velmi nepříjemný. Jednou mi dokonce paní Jirásková řekla, že by se s ním nikdy nechtěla dostat do slovního konfliktu. On vždycky smečoval a ten druhý vždycky utřel. Ve vteřině,“ tvrdí paní Sováková, která po boku cholerického manžela stála čtyřicet let.

Na své vůbec první setkání se Sovákem do smrti nezapomene Václav Upír Krejčí. „Točili jsme film Divoké pivo a tehdy jsme já i on vydali knížku. Přišel jsem za ním s tou jeho, kterou jsem si koupil, jestli by mi ji nepodepsal a nenapsal věnování. Řekl mi stroze, že dá jenom podpis, žádné věnování. Pak jsem mu chtěl dát tu svojí knížku s tím, že ji nemusí číst, ale že bych chtěl mít pocit, že ji má. Ozvalo se jenom: Strč si ji do prdele. Chtěl jsem mu ji dát do tašky, kterou měl u nohy, a on mě přetáhl holí tak, že jsem se skácel na tu tašku a vytryskly mi slzy. Jel jsem domů, tam jsem probrečel celou noc. Další den mi volal, jestli bych s ním nejezdil po štacích," vzpomněl nedávno Krejčí v pořadu Vtip za stovku.

Všechno změnila autonehoda


Na konci 80. let se Jiří Sovák stal obětí těžké autonehody. Zdravotní následky ho provázely po zbytek života. Spolu s nimi ale přišlo i zmoudření. „Když jsme točili druhou sérii Arabely, byl pan Sovák už po těžké bouračce a po operaci. Mám pocit, že ho ta operace změnila o sto osmdesát stupňů. Stal se z něho takový hodný, laskavý, příjemný kolega,“ prozradila na Sováka po letech Dagmar Patrasová s tím, že natáčení Arabely po operaci bylo pro Sováka utrpením. „Trpěl jak zvíře, měl ohromné bolesti, ale když byla klapka, tak na sobě nedal znát, že má strašnou bolest. Odehrál, ale jakmile skončil záběr, musel si hned sednout. Měla jsem o něj tehdy velký strach,“ dodává Patrasová, která jako jedna z mála se Sovákem dobře vycházela.

Proč se ke svým kolegům choval někdy až nenávistně, vypráví Tajemství Jiřího Sováka, které Televize Barrandov uvede v pátek 21. listopadu ve 21:15 hodin.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008