Zemřela herečka Věra Tichánková, manželka herce Jana Skopečka. Jaký byl její osud a kde všude nás bavila?

 Celebrity 
11. ledna 2014 04:05 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nezapomenutelná "Černá kronika" z filmu Ať žijí duchové  / inStory.cz
Třiadevadesátiletá herečka Věra Tichánková zemřela v noci na čtvrtek ve fakultní nemocnici na Královských Vinohradech. Po vleklých zdravotních potížích podlehla těžkému zápalu plic, uvedl na svých stránkách server Týden.cz.

Věra Tichánková se narodila v roce 1920 v Žarnovické Huti na Slovensku. Její otec zde pracoval jako úředník státních lesů, později se však rodina přestěhovala do Liberce. V roce 1938 nastoupila na vysokou školu chemicko-technologickou.

Po uzavření vysokých škol německými okupanty, se Věra Tichánková dala na hereckou dráhu, díky Jiřině Štěpničkové, která jí poslala za Annou Suchánkovou, která ji připravila na zkoušky na konzervatoř, kam byla přijata. Po válce hrála v Horáckém divadle v Jihlavě, kde se poprvé setkala se svým budoucím manželem, též hercem, Janem Skopečkem. V roce 1949 odešla s manželem do Prahy do nového libeňského divadla S.K. Neumanna (dnešní Divadlo Pod Palmovkou), kde působila více než 30 let.

Její nejčastější role byly venkovanky či tetky. Poprvé si zahrála ve filmu Touha v roce 1958. K jejím nejznámějším rolím patří například role Černé kroniky z pohádkové komedie Ať žijí duchové!, Doušová z filmů Anděl s ďáblem v těle a Anděl svádí Ďábla. Z novějších filmů se objevila v trilogii Zdeňka Trošky Kameňák nebo Svěrákových Vratných lahví.

Natočila i spostu seriálů jako Eliška a její rod, Chalupáři, Hříšní lidé města pražského, Pan Tau, Byli jednou dva písaři nebo Hospoda, kde si zahrála babku Jiráskovou.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47