Dražba Monetova slavného obrazu vynese jeho majiteli už zanedlouho desítky miliony dolarů

 Life & Style 
31. května 2022 08:56 / Kristýna Jašková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Claude Monet, Waterloo Bridge Wikimedia Commons / Claude Monet
Očekává se, že toto „ikonické dílo“ impresionistického mistra Clauda Moneta, které je v rukou jednoho majitele již více než 70 let, se v červnu prodá nejméně za 24 milionů liber (30 milionů dolarů).

Claude  Monet se narodil v roce 1840 v Paříži. V pěti letech se jeho rodina odstěhovala do Le Havre v Normandii. Jeho prvním učitelem malířství byl Eugène Boudin, se kterým se setkal v roce 1856. Byl to právě Boudin, který Moneta zasvětil do tajů olejomalby  a plenéru. 

Monet je považován za otce impresionismu. Vycházel zejména ze  stylu Eduarda Maneta. Jeho obrazy jsou směsicí zářivých barev a odrazů plných světla. Na svá plátna vrstvil bezpočet jednotlivých tahů štětce. Barvy na jeho plátnech budí dojem čistoty a lesku, čímž vdechují krajině dynamický ráz neklidu a životnosti.

Předmětem červnové dražby bude dílo Waterloo Bridge, Effect of Mist, které je jedním ze série 41 obrazů mostu přes Temži. "Pokud jde o zachycení světla a atmosféry, je tento obraz malířovo vrcholné dílo“, prohlásil Keith Gill, šéf impresionistického a moderního umění v londýnské Christie's, která má dražbu na starosti.

Obraz byl namalován, když Monet pobýval v hotelu Savoy, v pokoji s balkónem, který měl výhled na mosty Waterloo a Charing Cross a na budovy parlamentu. Všechny tři pohledy maloval opakovaně, plátna často odkládal na celé dny, zatímco čekal na tu správnou atmosféru. "Světlo nebo počasí se změní nebo se zvedne mlha a může to trvat týden, než se ten efekt znovu objeví." Když se tak stane, najde to správné plátno a začne na něm znovu pracovat, dolaďovat ho a dolaďovat,“ řekl Gill.

„Obrazy londýnské série jsou pravděpodobně některé z nejikoničtějších pohledů, které namaloval. Kolem nich je značná pověst." Vysoká cena odráží vzkvétající trh s uměním uprostřed hrozby globální recese. Začátkem tohoto měsíce se v New Yorku prodal Monetův obraz Le Parlement, Soleil Couchant (Parlament za soumraku) za 76 milionů dolarů. „Obrazy Waterloo Bridge byly vždy považovány za vlajkovou loď impresionismu. V sérii jde zejména o barvu, světlo a atmosféru.

Autorský článek, další zdroj zdroj: theguardian.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod