Oslavenec Jan Přeučil promluvil v životopisném filmu o nejtěžších chvílích svého života a prozradil, do kdy chce žít

 Celebrity 
21. února 2022 11:55 / René Černý
  0
📷
17 fotografií v galerii
Jan Přeučil oslavil své úctyhodné 85. narozeniny v kině Lucerna Se svolením Jaroslava Hauera
Herecký bard, dabér, rétor, kantor a celoživotní gentleman Jan Přeučil oslavil úctyhodné 85. narozeniny. K nim, kromě jeho životopisné knihy, jež vyšla na sklonku loňského roku, dostal jako dárek životopisný dokument režiséra Artura Kaisera. V něm známý nositel klobouků prozradil o sobě mnohé, a to včetně nejtěžších chvil svého života.

V pražské Lucerně se sešlo bezmála 300 lidí k tomu, aby zhlédli dokument JAN PŘEUČIL - Vzpomínám si... Ten mapuje Přeučilův dosavadní život včetně nejtěžších chvil jeho života. 

"Začíná od narození a končí současností. Je tam mnoho silných momentů, které jsme se spoluautorem námětu a průvodcem filmu René Kekelym dávali dohromady a které se otevřely. Včetně toho, jak Honzovi estébáci odvedli tatínka Františka, jak byl následně souzen v procesu s Miladou Horákovou. Mezi další silné momenty patří i úmrtí maminky, které musel otci do kriminálu jet oznámit, nebo tragická smrt otce, který se udusil v hořícím domě," prozradil režisér Artur Kaiser.

Film mapuje i chvíli, která pro něj byla taky nesmírně bolestná. Tehdy 27. října 1999 našel pozdě večer Jan Přeučil ve vinohradském bytě bezvládně ležící tělo své tehdejší druhé ženy Štěpánky Haničincové.

"Bylo to něco hrozného. Upadla hlavou na topení a bohužel jí už nebylo pomoci. Pak se druhý den strhla neuvěřitelná mediální mela a do toho přišla moje tehdejší sousedka na patře, herečka Eva Hrušková. Přinesla mi bábovku a čaj s nabídkou, že ona a její tři synové jsou mi kdykoli k dispozici s čímkoli pomoci," zavzpomínal herec s tím, že tehdy se začala odvíjet nová etapa jeho života.

Jan s Evou spolu začali nejprve připravovat představení pro děti v rámci jejich loutkových představení a při nich přeskočila jiskra a oni spolu začali později i žít. Eva Hrušková, první československá Popelka, měla za sebou v tu dobu dvě manželství a Jan taky. 

"Jsem šťastný, že jsem v tomto vrcholném věku našel tak úžasnou dámu, parťáka do práce i do života, mou milovanou Evičku Hruškovou, pomlčka Přeučilovou. Jsme spolu rádi a rádi si děláme i malé radosti a vyznáváme takové rčení: Umění života spočívá v tom, vždy si uvědomovat krásy všedního dne. A tím se řídíme a podle toho žijeme," svěřil se oslavenec.

S režisérem dokumentu také loni na podzim natočil celovečerní velkofilm z cirkusového prostředí s názvem Cirkus Maximum, kde Přeučil ztvárňuje jednu z hlavních a stěžejních rolí, principála Ferdinanda. Po jeho boku hrají taková jména jako Oldřich Kaiser, Hana Gregorová, Radim Fiala, Petr Batěk, Bára Mottlová. Premiéru má mít film 27. října. 

"Zahraje si v něm také Pavel Mang, známá herecká hvězda, kterou znají diváci coby malého Vaška z legendárního seriálu Cirkus Humberto. Tady dostal trochu jinou roli, ale velmi výraznou," podotkl režisér Kaiser s tím, že hluboce smeká před výkonem a obrovskou profesionalitou Jana Přeučila.

"My jsme často, jak při dokumentu, tak při tomto novém filmu, únavou doslova padali na ústa a nevěděli, zda si máme sednout, nebo lehnout a Honza byl kouzelný, když se vymrštil ze židle a svým krásným, znělým hlasem téměř zakřičel: Herec únavu nezná!" dodal s úsměvem Artur Kaiser.

Sám Jan Přeučil natočil za poslední dva roky tři stěžejní filmy. Ty předchozí s režisérem Tomášem Magnuskem - Stáří není pro sraby a Bastardi 4. Také tento snímek, který navazuje na předchozí tři díly, by měl letos přijít do kin. 

"Život je pohyb, pohyb je život, to je mé další rčení. Život mě baví, mám ho rád a musím stále něco dělat. Kdybych nedělal, neexistoval bych. Samozřejmě, že i únava se občas dostaví, ale člověk se tomu nesmí poddat. Já jsem si před časem řekl, že tu chci být nejméně do 104 let. Čtyřka je totiž mé šťastné číslo a já se cítím dobře a rád bych ještě nějaké hezké role udělal," dodal Jan Přeučil. 

Zdroj: Autorský článek. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008