Zemřel oscarový režisér Miloš Forman

 Celebrity 
14. dubna 2018 07:01 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Čáslavskému rodákovi bylo 86 let Facebook
Ze Spojených států přišla velmi smutná zpráva. Po krátké nemoci zemřel oscarový režisér Miloš Forman. Zemřel v pátek 13. dubna.

Miloš Forman, držitel držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, zemřel v USA. Jeho manželka uvedla, že skonal náhle v pátek 13. dubna po krátké nemoci.

"Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími," řekla ČTK jeho žena Martina Formanová. Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu, řekla.

Miloš Forman vystudoval scenáristiku na pražské FAMU. Už za studií působil jako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka. V Československu do roku 1968 společně s Miroslavem Ondříčkem natočil snímky Konkurs, Černý Petr, Lásky jedné Plavovlásky, a Hoří má panenko. Za Černého Petra získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu, za film Hoří, má panenko byl nominován na Oscara.

Forman je považován za jednoho z největších a světově nejproslulejších filmových režisérů se svébytným rukopisem. Úspěchy zaznamenal u diváků i kritiky. Je držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47