Tragická smrt! Český umělec zemřel hodně mladý! Sanitka ho vláčela desítky metrů

 Celebrity 
03. září 2016 04:00 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Rodný dům Jiřího Ortena v Kutné Hoře! archiv
Jiří Orten vlastním jménem Jiří Ohrenstein, nadějný český básník, který v pouhých dvaadvaceti letech zemřel pod koly německé sanitky.

Úspěšný student herecké konzervatoře byl kvůli svému židovskému původu nucen ze studií odejít. Pro svou básnickou činnost si zvolil pseudonym Jiří Orten. Debutoval v Mladé kultuře a Haló novinách (1936), kde po určitý čas redigoval rubriku mladých. Kromě toho přispíval do mnoha časopisů tehdejší doby. Sbírky jeho nádherných básní vyšly pouze díky velké odvaze Františka Halase a A.M.Píši, kteří propůjčili mladému autorovi "árijská" jména Karel Jílek a Jiří Jakub.

Ty nejhezčí Ortenovy básně ale vyšly až po válce. Pozoruhodným svědectvím o Ortenově životě jsou i tři knihy jeho deníků – Modrá, Žíhaná a Červená, do nichž si zaznamenával své postřehy, básně i výpisky z četby v období od 10. ledna 1938 až do osudného 30. srpna 1941. V předvečer jeho dvaadvacátých narozenin ho na procházce s přítelkyní po vltavském nábřeží zachytila německá sanitka. Desítky metrů ho vláčela po pražském dláždění. Z bezvědomí už se neprobral. Zemřel 1. září 1941.

Na památku Jiřího Ortena se od roku 1993 koná festival Ortenova Kutná Hora. S ním je spojená i stejnojmenná literární soutěž pro mladé autory poezie do 30 let. Bylo po něm rovněž pojmenováno pražské Ortenovo náměstí.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum