Tahle herečka na každého něco věděla. U nohou ji klečeli největší svůdníci!

 Celebrity 
28. května 2015 03:35 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Paní Zita neztrácela dobrou náladu, i když ji trápily vleklé zdravotní problémy ČT
Před třemi lety, 27. května 2012 zemřela jedna z posledních prvorepublikových hvězd Zita Kabátová. Herečka se dožila úctyhodných 99 let. Odešla v léčebně dlouhodobě nemocných, kterou poslední roky života už považovala za svůj domov.

Kabátová se narodila roku 1913 na Malé Straně, kde prožila válečné dětství a takřka idylické prvorepublikové mládí.

Paní Zita hrála ve více než 60 filmech.Poprvé to bylo v roce 1936 ve filmu Václava Kubáska Světlo jeho očí. K nejznámějším pak patří Slavínského film Muži nestárnou nebo Svitákův Přednosta stanice, kde si zahrála po boku Vlasty Buriana. Potíže nastaly po válce, když kvůli rolím ve dvou filmech, které natočila během okupace v němčině, nesměla čtvrt století před filmovou kameru. Své poslední role dostala ve filmech Želary Ondřeje Trojana a Babí léto Vladimíra Michálka. Je obdivuhodné, že i přes vleklé zdravotní problémy, byla až do konce života stále aktivní, plná života, četla a sledovala televizi a i dění ve světě, byť již z lůžka v Motolské nemocnici.

Jako přední prvorepubliková hvězda neměla paní Zita o nápadníky nikdy nouzi. Nadbíhal jí Oldřich Nový či Vlasta Burian. Ona ale překvapila. Za manžela si nevzala nikoho z herecké branže. Provdala se za českého olympionika veslaře Jiřího Zavřela. Ten byl v letech 1946–1956 jako politický vězeň v jáchymovských uranových dolech a v roce 1968 emigroval do Spojených států. Po manželovi vycestoval i jediný syn Jiří, ale za matkou pravidelně několikrát do roka jezdil na návštěvy.

Zita Kabátová byla od roku 2005 hospitalizována v léčebně dlouhodobě nemocných. Na vině byl zlomený krček a léčení se protáhlo na sedm dlouhých let. Stovky se již Kabátová nedožila. Poslední prvorepubliková hvězda je pohřbena na Vyšehradském hřbitově v Praze.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít