Slavný český zpěvák si své děti nefotí, ale maluje! Poznáte, či je tato fenomenálně namalovaná holčička?

 Celebrity 
24. března 2015 04:35 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tak muzikant nebo malíř? archiv M. Maxy
Zpěvák a herec Martin Maxa se po letech vrátil ke své vášni, malování obrazů. A první kousek po téměř dvacetileté pauze je na světě. Na obraze je zachycena Martinova devítiletá dcera Ema, a to téměř v životní velikosti.

„Už nějaký ten pátek jsem se chtěl k malování vrátit. Teď mě ale postrčil fakt, že Emička roste jako z vody a já jsem ji chtěl zachytit dřív, než se z ní stane slečna," prozradil Martin zdroj své inspirace a dodal: "Rád vnáším do obrazů příběh a mystiku. Proto je kolem Emy vesmír. Malá holčička na houpačce uprostřed ničeho a všeho zároveň."

V době zhruba před dvaceti lety byl coby malíř velice úspěšný například v sousedním Německu, ale také v Americe. "Výstavy jsem měl tehdy i několikrát ročně, ani jsem nestíhal malovat nové věci, takže mé obrazy na ně často zapůjčovali jejich sběratelé. Z tehdy namalovaných pláten mi zbylo vlastně pouze jedno, které bylo dárkem pro moji životní partnerku," zavzpomínal Martin na své úspěšné působení v oblasti výtvarného umění. Netají se ani tím, že jako malíř vydělal slušný balík.

"Většina obrazů se zpravidla prodala již během vernisáží a na tehdejší dobu to byly skutečně velké peníze. Já jsem ale neušetřil nic. S honorářem z jedné z výstav jsem například odjel do Španělska, kde jsem zůstal až než jsem všechno rozházel. Jako bohém jsem maloval, žil i utrácel," směje se Martin.

Kurátoři výtvarného umění se k obrazům Martina Maxy vyjadřují s respektem a v oblasti hyperrealistické malby jej označují za následovníka takových malířů, jako Zdeněk Burian nebo Theodor Pištěk. Než bude ovšem Martin moci uspořádat vernisáž, potrvá to nejméně dva roky. Maluje totiž velké formáty, ty nejmenší mají metr na sedmdesát, a při technice malby olejem na plátno vzniká jeden obraz minimálně měsíc. Zajímavostí je, že na rozdíl od většiny současných malířů si Martin Maxa nekupuje hotová plátna na rámu, která jsou rovnou připravená k malování, ale rámy si vlastnoručně stlouká, plátna sám šepsuje a napíná. A dokonce i některé speciální štětce si sám vyrábí z chlupů svého kocoura.

Není asi pochyb o tom, že za dob Leonarda da Vinciho by byl malířskou megastar. Při pohledu na obraz Martinovy dcery lze totiž předpokládat, že leckterý panovník by chtěl mít od mistra Maxy z Litvínova vymalovanou nějakou tu kapličku nebo portrét...
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47