Komik, který vtipkoval i na smrtelné posteli!

 Celebrity 
17. března 2015 03:35 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Svá nejslavnější léta prožil Šimek (vlevo) na jevišti Semaforu a po boku Jiřího Grossmanna. csklub.estranky.sk
Komik, který se v posledních letech jako jeden z mála pokoušel o politickou satiru, by letos v březnu oslavil pětasedmdesátiny. Vedle něho se vystřídalo několik herců či muzikantů, tu nejzdařilejší dvojici ale vytvořil s Jiřím Grossmannem.

Miloslav Šimek měl s Grossmanem podobný nejen pohled na svět a způsob humoru, ale bohužel i osud. Stejná nemoc, která je oba nakonec skolila, měla jméno leukemii. A zdá se, že stejně odvážné bylo jejich přijetí těžkého osudu.

U Šimkova lůžka se v únoru 2004 střídala celá jeho rodina. Manželka Magdalena i jeho tři dcery. Poslední noc jeho života se u něj sešly všechny čtyři. Věděly, stejně jako jejich milovaný táta, že už se spolu loučí.

Šimek ale překvapoval nejen rodinu, ale i přátele. Ani na smrtelné posteli si totiž nenaříkal ani nestěžoval na krutý osud. Právě naopak. V telefonátech všechny ujišťoval, že se jeho zdravotní stav lepší, své nemoci nepřikládal žádnou váhu. Stejně se choval i před ženou a dětmi.

Přestože měl bolesti, nedával je na sobě znát a i v těch nejtěžších chvílích neztrácel optimismus a rozptyloval okolí včetně zdravotního personálu nějakou legrací.

Miloslava Šimka zná možná dnešní generace už jen z pořadů se Zuzanou Bubílkovou S politiky netančím a Politického harašení. Jeho tvorba a vystupování začaly ale už v šedesátých letech a po jeho boku se objevili kromě Grossmana také Josef Holzmann, Pavel Bobek, Petr Nárožný, Luděk Sobota nebo Jiří Krampol.

Někteří pamětníci tvrdí, že úroveň i humornost scének měla po Grossmannově smrti sice sestupnou tendenci, ta ale i ve své nejnižší úrovni stejně v mnohém přesahovala to ostatní, co se tu veřejně před revolucí mohlo prezentovat. Samozřejmě pomineme-li víceméně tajná vystoupení dvojic Vodňanský – Skoumal, Paleček – Janík nebo Burian – Dědeček.

Celkem Šimek s Grossmannem napsali asi sedmdesát povídek a více než deset her a sedm Návštěvních dnů pro televizi s pokračováním nazvaným Show dva tři Š + G. Dva z těch pořadů se vysílaly, třetí, vzhledem k nemoci Jiřího Grossmanna, už zůstal v archivu.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím